Stévia ako prírodné sladidlo
Stévia cukrová pochádza z Južnej Ameriky.
Prvýkrát bola objavená v paraguajských pralesoch. Objavenie tejto rastliny bol unikátny objav. Znamenal ďalší dôležitý poznatok pre oblasť výživy. Stévia cukrová je rastlina, ktorá disponuje extrémne sladkými listami. Stala sa zdrojom nového prírodného sladidla. Alternatívou k cukru a iným dovtedy známym a používaným sladidlám. Významnejšie sa ako sladidlo začala používať v posledných desaťročiach 20.storočia.
Základom sladkej chuti v tejto rastline sú látky, ktoré sa nazývajú steviozidy.
Tieto látky disponujú významným potenciálom svojej sladkosti. Tieto látky sú údajne až 300 x sladšie ako normálny cukor. A to je už rozdiel ! Okrem steviozidov obsahuje táto zaujímavá rastlina i mnohé iné dôležité látky. Obsahuje veľa vitamínov. Vitamíny A,B,C i K. Obsahuje veľa minerálov. Draslík, magnézium i zinok. Obsahuje tiež vlákniny a éterické oleje. Samozrejme i chlorofyl. Stévia je unikátna rastlina svojim zložením i výživovým potenciálom.
Stévia sa ukázala ako výborné a zdravé alternatívne prírodné sladidlo.
Veľmi vhodné pre diabetikov. Vhodné tiež pre obéznych ľudí. Týchto ľudí je dnes veľa. A neustále ich pribúda. Odborníci hľadajú vhodné alternatívy pre úpravu ich životosprávy. Stomatológovia neustále bojujú so zvyšujúcou sa kazivosťou zubov. Táto kazivosť je z veľkej časti pripisovaná vysokej konzumácii cukru v potrave. I tu zohráva alternatívna cesta sladenia potravín svoju pozitívnu úlohu.