Špenát je elixír
Špenát je stále tak trochu kontroverzná zelenina. Niektorí ju milujú a iní nenávidia..
Pre niekoho láska na celý život, pre niekoho neprekonateľná chuťová prekážka. Začali sme troch poeticky.. Na odľahčenie. Myslím, že prišiel čas konečne zobrať krásny tmavozelený špenát na milosť. Určite si to zaslúži. Predsudky bokom. Má veľký potenciál. Gurmánsky i zdravotný. Hoci často nenávidený a nepochopený, predsa zázračný.
Špenát predstavuje skutočný elixír zdravia.
Zelenina plná vitamínov a minerálov. Obsahuje obrovské množstvo vitamínu K. Obsahuje i veľa vitamínov A a C. Zadržiava v organizme vápnik, čo je dôležitá prevencia pre obávaným rednutím kostí, odborne nazývaným osteoporóza. Špenát je bohatý nielen na vápnik, ale i zinok, a magnézium. Špenát je plný výborných antioxidantov, predovšetkým flavonoidov a karotenoidov. Obsahuje i dosť šťavelanov, na tento fakt by mali dať pozor ľudia s chronickými ochoreniami obličiek.
Lekári odporúčajú špenát !
Právom. Špenát má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie človeka. Uznávané sú jeho protizápalové účinky. Známe sú i jeho preventívne účinky pred onkologickými ochoreniami. Podporuje tvorbu kostného tkaniva a má pozitívne účinky na srdce a cievny systém. Oční lekári radi hovoria o pozitívnych účinkoch konzumácie špenátu pri prevencii niektorých chronických ochorení zraku ako je napríklad vekom podmienená degenerácia makuly.
Špenát je nielen elixír zdravia, ale i uznávaná gurmánska pochúťka.
Nech si hovorí každý, čo chce. Ten, kto pozná špenát a má ho rád, nedá naň dopustiť. Špenát má v kuchyni skutočne pestré a univerzálne využitie. Najlepší je vždy čerstvý. V sezóne. Od mája do októbra. Používa sa do šalátov, ako príloha k jedlám, do cestovín, či k ázijskej kuchyni. Výborne sa konzumuje s cesnakom. Veľa možností a veľa variácií. Špenát je výborná zelenina. Niekedy je len potrebné prekonať predsudky a zažité stereotypy..