Zelená brokolica
Brokolica je zelenina, ktorá sa teší stále rastúcej obľube.
Brokolica je chutná a zdravá zelenina. Má svoju typickú nezameniteľnú chuť. Jemno horkastú a veľmi príťažlivú. Brokolica si získala veľkú popularitu a široký záber využitia. Brokolica je nielen chutná, ale i veľmi zdravá plodina.Pomaly už nenájdeme program o zdravom a chutnom varení, kde by brokolica chýbala.. Asi nie náhodou.
Brokolica obsahuje látky, ktoré ľudský organizmus chránia pred rakovinou.
Protirakovinový potenciál tejto zeleniny je známy a odborne a vedecky potvrdený. Potvrdili to štúdie amerických vedcov. Pacienti, ktorí pravidelne konzumovali brokolicu mali signifikantne znížený výskyt rakoviny pľúc i hrubého čreva. Protirakovinový účinok brokolice sa pripisuje veľkému obsahu antioxidantov, ktoré táto zelenina obsahuje. Ide predovšetkým o betakarotény.
Poznáme viacero druhov brokolice.
Odlišujú sa veľkosťou i farebným odtieňom. Najznámejšími druhmi sú zelená a fialová brokolica. Čerstvá brokolica sa vyznačuje jemnou chuťou. Preto je veľmi vhodná do čerstvých šalátov. Brokolica sa často i varí, alebo pripravuje v pare. Jej použitie v kuchyni je naozaj pestré a univerzálne. Brokolica je najlepšia a najzdravšia v čerstvom stave. Preto sa odporúča dlho ju neskladovať a konzumovať v čerstvom stave.
Brokolica obsahuje veľa živín, minerálov a vitamínov
Obsahuje veľa vápnika a železa. Obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej. Obsahuje veľa vitamínov, predovšetkým vitamínov C, B a E. Brokolica je výborná a všestranná zelenina. Odborníci popisujú jej pozitívny vplyv na znižovanie srdcovocievnych ochorení. Brokolica znižuje tiež výskyt sivého zákalu očí.
Každý kto brokolicu skúsi, určite si ju zamiluje.
Získa si nás chuťou, vôňou i farbou. Brokolica je zelenina, ktorá v súčastnosti prežíva skutočný rozkvet. Je to dobrá správa. Pre naše zdravie a našu budúcnosť. Spojenie zdravia a radosti z dobrého a zároveň zdravého jedla.