Marhule na letné osvieženie
Marhule sú veľmi chutné ovocie. Príjemné a šťavnaté.
Niet nad dobrú sladkú marhuľu ! Radi si pochutíme. Marhule sú veľmi dobré a obľúbené ovocie. Pôvod majú v Ázii. Tam sa začala ich história. Treba povedať, že veľmi úspešná. Všetko to začalo niekde na severe Číny. Odtiaľ sa rozšírila po celej krajine, odtiaľ do Ruska, Arménska i Gruzínska. A potom ďalej do Európy. Marhule sa rozširovali a postupne kultivovali. Marhuľa sa dostala až do našich krajov. Zo Stredomoria až do Strednej Európy. Dnes sa hojne pestuje v Rakúsku, Maďarsku a samozrejme i u nás, na našom krásnom Slovensku.
Postupne sa kultivovali rôzne chutné a zaujímavé odrody.
Spomenieme tie najznámejšie. Bergeron, Pincot, Veharda, či Sylvercot. Líšia sa veľkosťou plodu, farbou, chuťou, konzistenciou i vôňou. Niektoré sú skoré odrody, niektoré dozrievajú neskôr. Marhuľa vyžaduje správnu a vhodnú pôdu. Mala by byť priepustná a kyprá. Marhuľa má pomerne citlivý koreňový systém. Odborníci radia sadiť dvojročné stromčeky so začínajúcou korunkou. Veľmi dôležitým krokom je správny a odborný rez marhuľových stromov. Robí sa spravidla v lete po zbere plodov.
Marhule sú chutné, ale i veľmi zdravé ovocie.
Marhule sú výborné a zdravé sezónne ovocie. Pestuje sa na Slovensku, preto je to naše domáce prirodzené ovocie. Nie sme teda odkázaní na dovoz zo zahraničia. Marhule si vieme dopestovať doma. Majú až 80% obsah vody. Tomu vďačia za svoju typickú sviežosť. Obsahujú veľa zdravej vlákniny. Veľa vitamínov A,B,C i K. Obsahujú luteíny i betakarotény. Veľa mnierálnych látok. Draslík, horčík, selén i vápnik. Konzumácia marhúľ posilňuje imunitný systém. Podporuje krvotvorbu a trávenie. Pozitívne ovplyvňuje metabolizmus a chráni organizmus pred voľnými radikálmi. Marhule nám dodajú vodu, energiu i mnohé potrebné látky. Používajú sa často pri rôznych redukčných diétach. Marhule sú výborné letné ovocie. Najlepšie v prirodzenom stave. Robia sa z nich výborné lekváre a kompóty. Nájdeme ich často na našich obľúbených letných koláčoch.