Zelené potraviny
Dnes si môžeme kúpiť v lekárni nespočetné množstvo umelo vyrobených – syntetických vitamínov.
Ukázalo sa, že ani ten najdokonalejší multivitamín nikdy nemôže nahradiť živiny, ktoré nám poskytuje prirodzená, hlavne rastlinná potrava. Rastliny obsahujú nielen vitamíny a minerály, ale aj množstvo iných látok. Živiny nepôsobia samostatne, ale fungujú spoločne a dokonalejšie. Navzájom sa ich účinky podporujú.
Pestrá strava s vysokým podielom surovej rastlinnej potravy je najlepšie, čo môžeme pre zdravie urobiť.
Zelené potraviny majú popri zelenine a ovocí zvlášť výnimočné postavenie. Ide o zelené rastliny – výhonky obilnín, strukovín, morských alebo sladkovodných rias.
Predstavujú mimoriadne bohatý a účinný zdroj živín – vitamínov, minerálov, bielkovín, enzýmov i chlorofylu.
Tento zelený zdroj potravy obsahuje všetky živiny v ideálnom pomere, čo je zárukou ich správneho vstrebávania a využitia v organizme. Vďaka tomu majú unikátny vplyv na zdravie, či už ako prevencia chorôb, alebo aj podporná liečba rôznych ochorení. Konzumujú sa vo forme čerstvých štiav, alebo sa sušia. Prípadne upravujú do práškovej formy. Sú dostupné v obchodoch zdravej výživy. Pripravuje sa z nich nápoj, alebo sa pridáva do jedla. Sú to predovšetkým:
mladý jačmeň
mladá pšenica
alfalfa-vojteška
morské riasy – wakame, kombu, kelp, nori, arame, dulse, hijiki
sladkovodné riasy – chlorela, spirulina
listová zelenina – špenát, brokolica, listový šalát, kel, kapusta, karfiol, žerucha…
bylinné výťažky – žihľava, Aloe Vera, Echinacea, ŽenŠen…
Zelené potraviny vynikajú vysokým obsahom chlorofilu, ktorý pomáha urýchľovať hojenie rán a detoxikovať organizmus. Pomáha eliminovať nepríjemné telesné pachy a majú vysokú antioxidačnú schopnosť. Zároveň sú zásadotvorné a prispievajú k redukcii nebezpečného prekyslenia organizmu.
Aktívne enzýmy sú ďalšou významnou zložkou zelených potravín. Priaznivo ovplyvňujú imunitu, trávenie, regeneračné procesy a predčasné starnutie. Vysoký obsah vlákniny pôsobí proti zápche a napomáha čistiť telo od toxínov a škodlivín. Obilné zrná predstavujú základ ľudskej výživy od nepamäti. Dávno v minulosti naši predkovia konzumovali obilné výhonky, ktoré majú minimálnu energetickú hodnotu, avšak mimoriadne priaznivý vplyv na množstvo telesných funkcií. Práve vo fáze rastu, tesne predtým, ako z výhonku začne rásť steblo, výhonky obsahujú najviac živín, ktoré budú potrebovať na rast stebla a klasov. Sú tu sústredené vitamíny, minerály, enzýmy, bielkoviny, chlorofil a ďalšie zložky v ich ideálnom vzájomnom pomere.