Lahodná cuketa
Cuketa je chutná a stále viac obľúbená zelenina.
Nevyniká výraznou chuťou a práve v tom spočíva jej čaro. Cuketa je priamou príbuznou tekvice. S uhorkami nemá nič spoločné. Cuketa rýchlo rastie. Zbiera sa niekoľkokrát ročne. Farba je zelená, zriedkavejšie žltá. Plody sú podlhovasté. Ideálne rozmery sú okolo 20 cm a váha približne okolo 2 kg.
Cuketa je veľmi univerzálna zelenina.
Má široké a pestré použitie. Môže sa grilovať a zapekať. Môže sa zavárať a nakladať. Môže sa plniť rôznorodým obsahom. Výborne sa kombinuje a dopĺňa s inými potravinami. Kuchári ju veľmi obľubujú. Predovšetkým francúzska a talianska kuchyňa nedá na cuketu dopustiť. No, pestovať ju môžeme i na Slovensku. Mnohí záhradkári úspešne pestujú túto zeleninu už dlhé roky. Nájdeme ju na trhoch ako našu domácu sezónnu zeleninu.
Cuketa je veľmi zdravá zelenina !
Cuketa je bohatým zdrojom vlákniny. Cuketa je veľkým zdrojom vitamínov. Obsahuje veľa minerálnych látok. Draslík, meď i horčík. Obsahuje veľa kyseliny listovej a veľa vody. Práve voda tvorí až 90% objemu cukety. Cuketa má veľa vody, no minimum kalórií. Skutočná potravina 21 storočia ! Cuketa podporuje trávenie a peristaltiku čreva ! Cuketa má priaznivý vplyv na imunitný systém. Má pozitívne metabolické účinky. S úspechom sa využíva pri redukčných diétach. Cuketa je lahodná a nenáročná zelenina. Treba si trochu na ňu zvyknúť. Oplatí sa. Po čase nedáme na ňu dopustiť..