Tofu z Ázie

Tofu na našom stole už nie je žiadna rarita, ani novinka

Pozná ho dnes už veľká väčšina ľudí. V rôznych formách a podobách. Využitie tofu je veľmi široké a skutočne univerzálne. Z veľkej časti tomu vďačí svojej neutrálnej chuti. To umožňuje jeho dochucovanie v tých najpestrejších formách. Tofu sa stalo akýmsi symbolom moderného vegetariánstva. Práve vegetariáni obľubujú tofu pre jeho univerzálnosť a všestranné využitie v kuchyni.

Základnou surovinou na výrobu tofu sú sójové bôby.

Z nich sa získava sójové mlieko. Sójové mlieka sa pomocou enzýmov a kyselín spracováva na konečný produkt. Ten sa ukladá do špeciálnych nádob so záťažou. Podľa veľkosti a trvania záťaže sa vytvára výsledná konzistencia. Mäkšia, či tvrdšia. Neutrálna chuť dáva tofu veľké a pestré možnosti dochucovania. Poznáme rôzne formy tofu. Bežné prírodné biele tofu, či údené, grilované, alebo marinované. Mäkké tofu ako prísada do polievok, či dezertov. Tvrdé tofu na grilovanie, či pečenie. O využití v studenej kuchyni a do šalátov ani nemusíme hovoriť..

Tofu má svoj pôvod v Ázii.

Kolískou je ako vždy Čína. Tofu má v Číne dlhú a bohatú tradíciu. Sója je pomerne nenáročná plodina. Stala sa spolu s ryžou základom potravy v čínskych mestách i provinciách. Odtiaľ sa rozšírila do Kórey, Thajska, či Vietnamu. Postupne si podmanila Áziu a v 18.storočí sa dostala i do Európy. Začalo sa to v Holandsku a odtiaľ si tofu kliesnilo svoju cestu na stoly Európanov. Dnes je tofu neoddeliteľnou súčasťou našich stravovacích návykov. Niekto ho obľubuje viac, iní menej, ale to mu neuberá na význame.

Tofu je bohatým zdrojom bielkovín.

Obsahuje i veľa vitamínov. Predovšetkým B a E. Obsahuje veľa minerálov, ako sú draslík, vápnik, či lecitín. Tofu je ľahko stráviteľná a výživná potravina. Odborníci jej pripisujú významný preventívny účinok pri vzniku srdcovocievnych a onkologických ochorení. Odporúčajú pravidelnú, alebo aspoň občasnú konzumáciu tofu. Pre spestrenie jedálneho lístka a predovšetkým pre jeho pozitívne účinky na metabolizmus, zdravú výživu a prevenciu civilizačných ochorení. Tofu nás rozhodne nesklame. Dá sa pripraviť naozaj rôznorodými a pestrými formami. Treba trochu experimentovať a trochu si zvyknúť. Zvykli sme si na našu tradičnú kuchyňu. Na tradičné chute. Tofu je niečo nové, niečo iné. Prináša niečo ako svieži vietor do našich zabehaných stravovacích chodníčkov.

Strom Zdravia 2