Klíčky – celoročný zdroj enzýmov

Enzýmy sú základné katalyzátory chemických procesov v živom organizme.

Bez nich sa nezaobíde správne trávenie, metabolické, regeneračné procesy a imunita. Pre dobré zdravie a imunitu je potrebné, aby bolo enzýmov v tele dostatok a aby boli živé, čiže aktívne. Bohatým zdrojom živých enzýmov je surová zelenina a ovocie. Kvasená zelenina a klíčky z rôznych semien a strukovín. Varením sa strácajú nielen vitamíny a minerály, ale aj pre život potrebné enzýmy.

Klíčky možno označiť za ideálnu potravinu.

Sú plné vitamínov, minerálov, všetkých esenciálnych bielkovín, navyše ľahko stráviteľné. Obsahujú množstvo aktívnych enzýmov, nukleových kyselín a vitamínu B12. Vysoký obsah antioxidantov v klíčkoch napomáha odstraňovať škody spôsobené voľnými radikálmi ( látky, ktoré spôsobujú poškodenie buniek a urýchľujú proces starnutia). Nakličovať možno lucernu, šošovicu, fazuľu (fazuľa Mungo má vynikajúcu sladkastú chuť podobnú mladému hrášku), cícer, sezam, brokolicu, slnečnicu, pohanku, proso, sóju, hrach, pšenicu. Akékoľvek obilné zrno, strukovinu a semeno. Ako semená klíčia, ich zásaditosť stúpa a dochádza k nesmiernemu nárastu živín. Napríklad obsah vitamínov stúpne o 500 percent, kyseliny listovej o 600 %, riboflavínu (vitamín B12) o 1300 -2000%, obsah bielkovín a nukleových kyselín stúpne o 30 % a množstvo enzýmov vzrastie až 20 násobne.

Každé klíčiace semeno má v sebe výživnú energiu pre rast celej zdravej rastliny.

Celý proces klíčenia efektívne semienko predtrávi – uľahčí nám jeho stráviteľnosť a využiteľnosť všetkých živín. Doporučenú dennú dávku živín priemerného dospelého človeka by mohlo zabezpečiť 6 šálok klíčkov. Sú výdatnejším zdrojom bielkovín ako bežné živočíšne alebo iné rastlinné zdroje. Pravidelná konzumácia naklíčených zŕn môže viesť k výraznému zlepšeniu trávenia, zvýšeniu imunity, detoxikácii organizmu, prevencii a boji proti bežnému nachladnutiu, chrípkam a rôznym ochoreniam vrátane rakoviny ( naklíčené brokolicové semená). Klíčky dostanete kúpiť v sieti niektorých hypermarketov, alebo si ich môžete urobiť sami.

Ako správne postupovať pri nakličovaní:

Môžeme si zadovážiť nakličovaciu nádobu ( informujte sa v obchodoch zdravej výživy), alebo použiť veľký pohár na zaváranie. Semienka dobre prepláchnime studenou vodou. Nasypme do nádoby, zalejme niekoľkými centimetrami studenou prevarenou vodou. Zakryme plátnom a nechajme cez noc na teplom a tmavom mieste napučať. Na druhý deň prepláchnime semienka studenou vodou, nechajme dobre odkvapkať, aby nesplesniveli a nechajme v tme. Dvakrát denne ich takto prepláchnime až kým nezačnú klíčiť. Klíčky na niekoľko hodín položme na parapet alebo svetlé miesto, aby sa nabili energiou. Takto pripravené klíčky sú vhodné na priamu konzumáciu. Zvyšné klíčky uchovávajme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 2-3 dni.

Strom Zdravia 2