Zdravá životospráva

Človek nie je neomylný, často sa mýlime vo svojich názoroch i činoch.

Situácia začína byť vážna, ak robíme také chyby, ktoré môžu poškodiť naše vlastné zdravie. Svedčí o tom i fakt, že viacerí z nás trpia chorobami srdca a ciev, žlčníka, cukrovkou a ďalšími chorobami. Je známe, že príčinou vzniku a rozvoja chronických ochorení je najčastejšie nedodržiavanie základných pravidiel životosprávy.

Životný štýl patrí je rozhodujúci faktor vo vzťahu k zdraviu.

Nezdravý spôsob života vplýva na predčasnú úmrtnosť, spôsobenú najmä srdcovo-cievnymi a onkologickými ochoreniami. Do životného štýlu, súhrnu ovplyvniteľných faktorov a návykov zaraďujeme popri telesnej aktivite a psychohygiene najmä výživu a stravovacie návyky. Renomovaní odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie WHO vypracovali materiál o zdravej životospráve, vedúcej k prevencii civilizačných ochorení.

Tu sú najdôležitejšie z nich:

1.Jedzte výživnú stravu založenú na rozmanitosti potravín predovšetkým rastlinného pôvodu, menej potravín živočíšneho pôvodu.

2.Niekoľkokrát denne jedzte chlieb, obilniny, cestoviny, ryžu a zemiaky. 30-50% vlákniny by malo pochádzať z týchto zdrojov, zvyšok zo zeleniny a ovocia.

3.Jedzte rozmanité druhy zeleniny a ovocia, najlepšie čerstvé z miestnej produkcie, niekoľkokrát cez deň, aspoň 400g denne.

4.Pravidelným primeraným cvičením, najlepšie každý deň, si udržujte hmotnosť v doporučenom rozmedzí BMI s hodnotami 20-25.

5.Kontrolujte príjem tuku. Nemal by presiahnuť 30% denného prísunu energie, uprednostňujte nenasýtené tuky rastlinného pôvodu.

6.Nahradzujte tučné mäso a mäsové výrobky rybami, hydinou a strukovinami.

7.Konzumujte nízkotučné mlieko a mliečne produkty (kefír, kyslé mlieko, jogurt, syr), ktoré majú nízky obsah tuku a soli.

8.Vyberajte potraviny s nízkym obsahom cukru. Rafinovaný cukor jedzte striedmo, obmedzujte konzumáciu sladených nápojov a sladkostí.

9.Voľte stravu s nízkym obsahom soli. Celkový príjem by nemal presahovať 1 čajovú lyžičku denne ( 6 g ) včítane soli obsiahnutej v chlebe, údených a konzervovaných potravinách.

10.Pri konzumácii alkoholu obmedzte jeho príjem maximálne na 2 nápoje denne, každý s obsahom alkoholu najviac 10 gramov.

11.Častejšie pripravujte jedlo na pare, varením a dusením. Znižujte podiel pridanej  soli, cukru a tuku.

12.U detí sa snažte o výživu kojením po dobu 6 mesiacov.

Podporujte správne stravovacie a pohybové aktivity v prvých rokoch života. Vhodný výber potravín a správne intervaly.

Strom Zdravia 2