Potrava pre správny metabolizmus
Metabolizmus je kolobeh biochemických reakcií, ktoré zabezpečujú dostatok energie pre život organizmu.
Zápcha, nadmerná plynatosť, páchnuca stolica, pálenie záhy sú znamenia zlého zažívania, nedostatku živín a prítomnosti hnilobných baktérií v črevách.
Stres môže mať negatívny vplyv na trávenie.
Môže vyvolať kŕče v žalúdku, hromadenie obsahu v črevách. Črevá nepracujú tak ako treba, trávenie sa predlžuje na dlhý čas a vzniká kvasenie. Dôsledkom je nedostatok živín, ktoré by sa mali za určitých okolností vstrebať do organizmu cez črevnú stenu. Hnilobnými procesmi vznikajú toxíny, ktoré sa dostávajú do krvi a celého tela.
Určitá potrava a správne stravovacie návyky prinášajú viac úžitku pre chemické procesy v tele:
1.Dodržiavajte rovnováhu medzi príjmom a výdajom energie, buďte aktívni, pravidelne vykonávajte akékoľvek pohybové aktivity
2.Udržiavajte rovnováhu medzi rôznymi zdrojmi kalórií :
uhľohydráty 55-75%, bielkoviny 10-15% a tuky 15-30%
3.Pestujte zdravé stravovacie návyky.
Jedzte pomaly, menšie porcie, počas jedla sa vyhýbajte stresu riešením problémov počas konzumácie jedla, alebo nedostatkom času na jedenie. Jedlo konzumujte v pravidelných intervaloch, najlepšie 5 krát za deň. Znížite tým množstvo potravy aj počet zbytočných kalórií. Nevynechávajte jedlá, vždy raňajkujte, večerajte včas.
4.Dávajte prednosť plnohodnotnej potrave, obmedzujte jedlá rýchleho občerstvenia, mäso, údeniny, cukor, bielu múku a mliečne výrobky
Vyberajte si potraviny bohaté na enzýmy, vitamíny, minerály a vlákninu. Sú to predovšetkým potraviny rastlinného pôvodu- ovocie, zelenina, morské riasy a ďalšie zelené potraviny
5.Uprednostňujte zásadité potraviny,
6.Dbajte na pravidelný pitný režim.
Pite tekutiny 20 minút pred jedlom, alebo až hodinu po jedle. Nikdy nepite počas jedla. Narušili by ste tým trávenie v žalúdku. Naopak, 1 lyžica z aloe vera stimuluje zažívanie. Veľmi dôležitý je prísun dostatočného množstva vody. Vylúčte sýtené nápoje, sťažujú zažívanie. V mnohých z nich je množstvo fosfátov, ktoré zbavujú telo životne dôležitých minerálov. Odporúča sa najmä čistá nesýtená voda, alebo minerálka, bylinné čaje (feniklový, mätový, harmančekový, tymiánový…), čerstvé ovocné a zeleninové šťavy v celkovom množstve minimálne 2-3 litre za deň.
7.Jedzte dostatok čerstvého ovocia a zeleniny
Ovocie jedzte vždy nalačno, samotné, najlepšie ráno. Ďalšie jedlo zaraďte najskôr po hodine, keď už všetko ovocie prešlo trávením (inak sa zmieša s ďalšou potravou a môže nastať kvasenie, spomalenie trávenia a plynatosť). Obzvlášť stimulujúci účinok na trávenie majú broskyne, hrozno, slivky, jablká a figy. Funkciu pečene podporujú jahody, maliny, čučoriedky a ostružiny, zároveň majú stimulujúci a čistiaci účinok na črevá.