Chrumkavá reďkovka

Reďkovka je chutná a šťavnatá zelenina.

Veľmi obľúbená i u nás. Výborne chutí a je zdrojom potrebných vitamínov. Dá sa skvele a naozaj univerzálne využívať. Používa sa od 15.storočia. Neprešlo veľa času  a reďkovka sa rozšírila po celom starom kontinente a rýchlo sa dostala i do Ameriky. Odvtedy je príjemným osviežením nášho stola. Poznáme červenú a bielu reďkovku.

Červená reďkovka.

Veľmi obľúbená a veľmi rozšírená. Neodporúča sa tepelne upravovať. Strácajú sa tak jej aktívne látky. Je vhodná hlavne do šalátov. Vyznačuje sa svojou typickou červenou farbou. Je typická svojou jemnou pikantnou chuťou. Červená reďkovka má veľký detoxikačný potenciál. Obsahuje veľa vitamínov B a C. Obsahuje veľa minerálnych látok, predovšetkým draslík, vápnika a zinok. Obsahuje éterické oleje. Má pozitívny vplyv na trávenie i metabolizmus. Odporúča sa konzumovať s určitou zdržanlivosťou. Nadmerné množstvo skonzumovanej červenej reďkovky môže zaťažiť tráviaci systém.

Biela reďkovka.

Odlišuje sa od červenej sestry farbou i chuťou. Dorastá do oveľa väčšej veľkosti ako červená. Odlišuje sa i svojou sladkastou chuťou. Ale i využitím v kuchyni. Biela reďkovka sa môže tepelne upravovať. Teda variť i pražiť. Môže sa tak použiť ako príloha k jedlám. Napríklad k mäsu, či sójovej omáčke. Biela reďkovka obsahuje veľa vitamínu C. Má veľký prírodný antiseptický potenciál. Pomáha pri chrípkach i prechladnutí. Má jemnú a príjemnú chuť. Preto je veľmi obľúbená. Japonci nedajú na bielu reďkovku dopustiť..

Strom Zdravia 2