Etikety na potravinách

Čítať z potravinových obalov obsah chemických prísad pomôže správne vybrať a vyhnúť sa tak možným zdravotným problémom.

Konzervanty, farbivá, stužovadlá, emulgátory, ochucovadlá sú pre náš organizmus cudzorodými látkami. Dokážu oslabiť prirodzenú očistnú schopnosť a zaťažiť telo toxickými usadeninami. Následkom toho môžu spôsobiť bolesti hlavy, alergie, astmu, hyperaktivitu u detí. Dokonca podporiť vznik rakoviny. Výrobcovia potravín majú povinnosť uvádzať na obaloch všetky použité aditíva, ktoré poznáme ako „éčka“. Potešujúce je, že čím ďalej tým viac výrobcov výrobky očisťuje. Na etiketách nájdeme napísané „bez umelých prísad“, „neobsahuje umelé sladidla“ a podobne.

Konzervanty

Ich účelom je predĺžiť životnosť potravín na pultoch hypermarketov. Do mnohých sa pridávajú prírodné, bezpečné antioxidanty- kyselina citrónová a kyselina askorbová (vitamín C, askorbany E 300-304).

Syntetické látky BHA, BHT(E 320-321) by však bezpečné nemusia byť. Môžu spôsobovať alergiu a hyperaktivitu, sú schopné podporovať rakovinové bujnenie, ktoré zahájili iné látky. Hliníková látka alumínium sa používa v mnohých nakladaných potravinách, lebo zvyšuje chrupavosť a nachádza sa aj v niektorých práškoch do pečiva. Hliník nemá v ľudskej výžive miesto a treba sa mu vyhnúť. Dusitany a dusičňany (E 249-252) sú často pridávané do mäsových výrobkov- párky, klobásy, šunka, slanina. Vytvárajú v tele vysoko karcinogénne nitrozlúčeniny. Najlepšie je úplne sa vyhnúť výrobkom obsahujúcim dusičňan sodný a dusitan sodný. Glutaman sodný (MSG alebo E621)je prírodná látka,ktorá sa bežne používa v ázijskej kuchyni na zvýraznenie chuti. Má vysoký obsah sodíka a môže vyvolať alergické reakcie. Ak ste pravidelným návštevníkom ázijských reštaurácií. Informujte sa a požiadajte o prípravu jedla bez tejto látky a hľadajte obsah glutamanu sodného na baleniach korenín (pozor na známu Vegetu, u nás je dostupná zdravá náhrada Soľčanka ), sušených polievok, priemyselných hotových jedlách. Ďalšími látkami zvýrazňujúcimi chuť sú napr. glutaman draselný(E622), inosinan sodný (E631), kyselina benzoová a benzoany (E210-219), ktoré sa nachádzajú v nealkoholických nápojoch, pive a šalátových zálievkach.

Farbiva

Je to nebezpečná skupina aditív, ktorej sa možno najľahšie vyhnúť. Farbivá ničia imunitný systém, spôsobujú alergie, urýchľujú starnutie a podnecujú vznik rakoviny.

Prírodné farbivá pochádzajúce z rastlín – červená z repy, alebo papriky, zelená zo špenátu, alebo chlorely(E140,141), oranžová – karoten z mrkvy(E160), taktiež kurkumín z kurkumy, (E100), riboflavin-je zároveň vitamín(E101)…sú v poriadku

Medzi podozrivé, alebo nebezpečné umelé farbivá patrí napr. žltá(E102,104,107,110), červená(E120,121,122,123,124,127,128,129,162), modrá (E131-133), modro-zelené farbivo FCF(E143), karamel(E150), hnedá(E154-5), čierna(E151,153)…

Emulgátory, stabilizátory, ochucovadlá a zahusťovadlá

Niektoré látky sú neškodné, napr.kyselina jablčná, kyselina mliečna, lecitin, guarová guma, chlorid vápenatý, fosforečňan draselný, bikarbonát amónny… Pozor si treba dávať na transmastné kyseliny- stužený tuk, umelé sladidlá- sacharin, aspartam, sorbitol, xylitol, mannitol. Pre diabetikov je zdravšie používať fruktózu a dia výrobky nahradiť čerstvým ovocím, miesto dia čokolády a zákuskov voliť čokoládu s vysokým obsahom kakaa a cereálne výrobky bez umelých sladidiel.

Strom Zdravia 2