Potrava pre žalúdok a trávenie
V žalúdku sa spracúva potrava pre ďalšie trávenie.
Dôležitú úlohu v tomto procese zohráva enzým pepsín a kyselina chlorovodíková. Proti jej leptavým účinkom má žalúdok prirodzenú ochranu – vnútornú výstelku, svoju sliznicu. Od udržania ochrannej vrstvy v normálnom, nepoškodenom stave závisí správne fungovanie a zdravie žalúdka.
K najčastejším poruchám žalúdočného trávenia patrí dyspepsia – ťažké a bolestivé trávenie, gastritída – zápal sliznice žalúdka, žalúdkový a dvanástnikový vred – porušenie sliznice, ktorá tvorí vnútornú výstelku žalúdka alebo dvanástnika a pažerákový reflux – spätný tok obsahu žalúdka do pažeráka, obyčajne veľmi kyslého. To poznáme ako pálenie záhy.
Pri poruchách trávenia zohrávajú svoju úlohu mnohé faktory, napríklad:
-zlé stravovacie návyky, nepravidelnosť prijímania potravy
-nedostatočné spracovanie potravy v ústach
-stres a psychické napätie, čoho následkom je stiahnutie ciev, zníženie prítoku krvi do sliznice žalúdka, čím ostáva nechránená
-prevaha niektorých potravín – vyprážané, korenené jedlá, ocot, sladkosti
– pitie kávy, alkoholu, sýtených a sladených nápojov
-fajčenie
Medzi potraviny, ktoré pomáhajú predchádzať spomínaným problémom patria:
ovos – obsahuje látky, ktoré pôsobia na sliznicu žalúdka upokojujúco
zemiaky – varené, zemiaková kaša, prípadne surová zemiaková šťava (niekoľko polievkových lyžíc pred jedlom), ktorá neutralizuje žalúdočnú kyselinu. Zemiaky obsahujú aj určité sedatívne (upokojujúce) zložky – malé množstvo rôznych látok, ktoré vedia upokojiť podráždený žalúdok.
paprika –podporuje tvorbu tráviacich štiav, čím pomáha urýchľovať proces trávenia. Zmierňuje zápal pri gastritíde a “pokazenom“ žalúdku. Pozor však na štipľavú papriku, ktorá na rozdiel od sladkej papriky obsahuje niekoľkokrát viac kapsaicínu – látku, ktorá robí papriku štipľavou. V malých dávkach kapsaicín podporuje trávenie. Vo vyššom množstve dráždi sliznicu žalúdka. Pri jedení za surova treba papriku nakrájať na jemno a dobre požuť. Vhodná je aj pečená v trúbe, ktorá je ľahšie stráviteľná.
kapusta, brokolica, karfiol, keleráb, kel – surová, varená, parená, prípadne čerstvá kapustová šťava (niekoľko lyžíc pred jedlom) pomáha liečiť zápal žalúdka. Tiež žalúdkové a dvanástnikové vredy, ťažobu a žalúdočné bolesti.
granátové jablká – taktiež pomáhajú neutralizovať žalúdočnú kyselinu
ananás – zlepšuje trávenie, treba ho však konzumovať v surovom stave a vyberať si zrelé plody, inak je veľmi kyslý a pôsobí skôr dráždivo. Môže sa jesť pred jedlom, alebo po jedle pri oslabenom žalúdku. Pri nedostatku žalúdočných štiav, čo sa prejavuje pocitom ťažoby v žalúdku a pomalým trávením. Konzumácia ananásu je vhodná pri takzvanej gastrickej ptóze ( spadnutý žalúdok ), ktorá je zapríčinená ochabnutosťou a neschopnosťou sa vyprázdniť.