Surová strava uzdravuje
Varená strava nás drží nažive, surová strava má schopnosť uzdravovať.
Bolo zdokumentovaných veľa prípadov vyliečenia „nevyliečiteľných“ chronických chorôb pomocou surovej – „živej“ stravy. Všetky bunky a tkanivá majú schopnosť očisty a regenerácie prirodzenou cestou. Správne stravovanie by malo byť prvým krokom na ceste k uzdraveniu.
Aké sú výhody surovej stravy oproti tepelne upravenej?
– podporuje zdravie a dlhovekosť
– zlepšuje metabolické funkcie v organizme
– nezaťažuje organizmus, stačí menšie množstvo stravy s vyšším podielom živín
-surová strava obsahuje antioxidanty, chlorofyl ( najmä zelená zelenina), rastlinné hormóny a ďalšie užitočné látky, ktoré telo najlepšie vstrebáva v prirodzenom stave
-čerstvá zelenina a ovocie má vysoký obsah vody, čo je najprirodzenejší a najkvalitnejší zdroj tekutiny pre živý organizmus. Varením sa podiel vody znižuje.
– v surovej strave sú molekuly ideálne usporiadané, jedlo sa dobre absorbuje a metabolizuje
-surová zelenina a ovocie obnovujú zásaditosť tkanív a krvi v organizme – zabezpečujú acidobazickú rovnováhu
-surová strava zvyšuje okysličovanie buniek a zlepšuje bunečné dýchanie
– tepelná úprava mení štruktúru živín ( likviduje niektoré vitamíny, enzýmy ( pri teplote nad 40°C sa úplne ničia ). Menia organické väzby minerálov, znehodnocujú sa bielkoviny, deformujú tuky – hlavne polynenasýtené. A čo je horšie, varením pri vysokých teplotách často vznikajú škodlivé látky.
-živá strava má schopnosť detoxikovať organizmus a zbavovať telo zdraviu škodlivých látok, pomáha regulovať prúdenie živín v organizme.
– následkom varenej stravy dochádza k tzv. leukocytóze trávenia ( okolo tráviaceho traktu sa nahromadia leukocyty, vzniká obranná reakcia proti tomu, čo sme zjedli ) Po surovej strave leukocytóza nevzniká. Preto sa odporúča ako predjedlo konzumovať šalát zo surovej zeleniny.
Z uvedeného vyplýva, že je mimoriadne osožné pridávať k varenému jedlu vysoký podiel surovej stravy. Či už v podobe čerstvej zeleniny a ovocia, naklíčených semien, alebo kvasených – fermentovaných potravín.