Mladá pšenica
Pšenica patrí medzi najstaršie obilniny.
Mladé výhonky pšenice obsahujú vyvážené množstvo živín, ktoré organizmus potrebuje k zdravému fungovaniu. Obsahuje celú radu vitamínov, minerálov, aminokyselín, enzýmov, chlorofylu a vlákniny. Presný obsah živín závisí od podmienok pestovania. Pri kupovaní mladej pšenice ako potravinového doplnku si treba všímať, či pochádza z ekologického pestovania na kvalitných pôdach s vysokou intenzitou slnečného svitu. Vysoko kvalitné bývajú výhonky sú pestované v sopečných pôdach Austrálie a v niektorých oblastiach USA.
Mladá pšenica a trávenie
Aj keď všetky zelené potraviny sa vďaka chlorofylu, enzýmom a ďalších látkam vyznačujú blahodarnými účinkami na zdravie celej tráviacej sústavy. Mladá pšenica je v tomto smere mimoriadne osožná. Priaznivo pôsobí pri zápalových ochoreniach, vredových chorobách, zápche i hnačkovitých stavoch. Má protizápalový účinok a zároveň priaznivý vplyv na regeneráciu a rast buniek. Odstraňuje nepríjemné telesné pachy – v dychu, a to i fekálneho zápachu, ktoré súvisia so zlým trávením. Vďaka tráviacim enzýmom a aminokyselinám ničí anaeróbne baktérie, čím obmedzuje hnilobné a zápalové procesy v žalúdku, črevách a ďalších tkanivách. Pečeň sa zúčastňuje množstva procesov v organizme – od trávenia, cez prestavbu a skladovanie živín, až po detoxikáciu, zbavovanie sa škodlivín. V momente, keď sa niektorá jej funkcia naruší vplyvom infekcie, alebo zaplavením toxínmi, telo sa dostáva do vážnych problémov.
Naopak, zdravá, fungujúca pečeň je zárukou vitality, energie a dobrého stavu organizmu.
Mladé výhonky pšenice obsahujú množstvo látok, ktoré podporujú detoxikáciu a regeneráciu pečeňových buniek Podporuje správnu funkciu a zabraňuje ukladaniu tuku v pečeňovom tkanive, čo býva rizikom u ľudí s vysokým cholesterolom.
Mladá pšenica je nesmiernym prínosom pre ľudí trpiacich obezitou.
V tele obéznych pacientov sa nachádza len malé množstvo enzýmov zodpovedných za trávenie tukov. Pšeničné výhonky obsahujú značné množstvo lipázy a ďalších tráviacich enzýmov, čo môže pri znižovaní váhy výrazne pomáhať. Naopak, užívanie pšeničných výhonkov je vhodné aj u ľudí s nízkou hmotnosťou. Príčinou môže byť zahlienené tenké črevo, ktoré obmedzuje vstrebávanie živín.
Ako všetky zelené potraviny, tak i mladá pšenica je prínosom pre veľa fyziologických procesov v organizme.
Zlepšuje prekrvenie a zásobenie živinami všetky orgány, vrátane mozgu. Má priaznivý vplyv na spánok a nervovú sústavu. Zlepšuje krvotvorbu, má antioxidačné a antimutagénne účinky. Má priaznivý vplyv na dlhovekosť. Konzumácia výhonkov mladej pšenice môže byť formou džúsu, alebo prášku, z ktorého sa pripravuje nápoj, prípadne sa pridáva do jedla. Pozor ! Mladú pšenicu si môžeme pestovať aj doma.