Nezdravé potraviny

Nezdravé potraviny spôsobujú mnohé nepríjemné zdravotné problémy.

Spôsobujú zažívacie problémy a nezdravé zvyšovanie hmotnosti. Spôsobujú únavu, malátnosť, náladovosť a nesústredenosť. Spôsobujú zhoršenie imunity, rýchlejšie starnutie a mnohé závažné ochorenia.

“ Mŕtve potraviny ” :

Varením zeleniny až k  ”jej smrti” ju zbavujeme všetkých životodarných výživných látok. Preto ju treba jesť čo najčastejšie surovú, alebo ľahko sparenú – najviac 2-3 minúty. Najviac zla do stravovania prinieslo jedlo z mikrovlnky.

Neorganické potraviny:

Plodiny pestované nešetrným spôsobom, ošetrované chemickými prípravkami, prípadne pestované na pôde, kde boli použité chemické hnojivá a pesticídy. Keď také potraviny konzumujeme, zvyšky chemických prípravkov sa nám dostávajú do tela. Pre naše bunky sa stávajú toxickými a pôsobia ako jedy. Poškodzujú zažívací systém a orgány.

Rafinované potraviny a priemyslovo spracované potraviny:

Moderná strava obsahuje veľa rafinovaných potravín. Sú to potraviny zbavené svojich prirodzených výživných hodnôt – vitamínov, minerálov a vlákniny. Stávajú sa koncentrovanejšie, neprirodzene sladšie. Také sú napríklad rafinovaný biely cukor a biela múka. Taktiež rôzne prísady a konzervačné látky nepriaznivo ovplyvňujú zdravie. Potravinársky priemysel povoľuje viac ako 3000 prídavných látok, ktoré sa môžu pri spracovaní potravín používať. Sú to rôzne chemické látky – farbivá, sladidlá, umelé príchute, dusičnany, dusitany, konzervanty, kyseliny. Prostriedky na rýchlejšie zrenie, bielidlá, emulgátory pre udržanie konzistencie. Všetko pre náš organizmus umelé látky, ktoré musí naše telo spracovať. Môžu spôsobovať alergické reakcie, zaťažujú našu pečeň a zažívacie orgány. U detí môžu viesť k hyperaktivite a poruche učenia. Treba čítať etikety na obaloch potravín. Aj keď žijeme v rýchlej dobe, treba si uvedomiť, že najzdravšia je domáca príprava jedla. Malo by sa používať čo najmenej polotovarov a prísad.

Nezdravé cukry:

Sú to jednoduché sacharidy. Obsahujú ich potraviny, do ktorých sa pridáva rafinovaný cukor. Tiež výrobky obsahujúce bielu múku, alebo lúpanú bielu ryžu. Jednoduché cukry sa rýchlo vstrebávajú a narúšajú hladinu krvnej glukózy. Zvyšujú chuť na sladké, spôsobujú priberanie a časom môžu viesť k cukrovke.

Nezdravé bielkoviny:

V závislosti na tom, aký silný máme zažívací systém, môže sa stať, že niektoré bielkoviny pre nás nie sú veľmi vhodné. Môže byť pre nás obtiažne rozkladať bielkoviny z červeného mäsa. Nadmerné množstvo tučnej červenej zvieracej svaloviny s vysokým obsahom bielkovín môže organizmus intoxikovať. Prekysliť krv, vyčerpať vápnik, nadmerne zaťažiť obličky a pečeň. Spôsobiť stagnáciu v tráviacom trakte a zničiť prospešné baktérie. To môže viesť k obličkovým kameňom, podráždeniu žlčníka, únave pečene, črevným poruchám a zápche. K srdcovo-cievnym ochoreniam, osteoporóze, či artritíde. Taktiež kravské mlieko je pre veľa ľudí ťažko stráviteľné. Môže vyvolať alergie, zápaly horných dýchacích ciest, kožné problémy i vyčerpanosť. Možnou alternatívou je kozie, alebo ovčie mlieko a produkty. Mlieko je dnes možné nahradiť aj ľahko stráviteľným a výživným sójovým mliekom. Tiež mliekom z ryže, alebo obilia.

Nezdravé tuky:

Tučné červené mäso a produkty z neho ako i tučné mliečne výrobky, obsahujú nasýtené tuky.

Naše telo sa nevie s nadmierou takýchto tukov vysporiadať. Spôsobujú vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, stuhnutie ciev s následkom infarktu alebo mŕtvice. Navyše nám vytvoria tukové vankúše, ktorých sa už ťažko vieme zbaviť. Práve v tuku sa ukladajú toxíny a látky, ktoré nevie telo spracovať a vylúčiť. Spôsobuje to vysokú záťaž pre organizmus, neprekonateľnú chronickú únavu s následkom vážnych ochorení. Stužené tuky sú produkty hydrogenácie, procesu pri ktorom sa menia tekuté rastlinné tuky na tuhé margaríny, určené na pečenie. Tie sa počas tepelnej úpravy menia na ešte horšie transmastné kyseliny, ktoré negatívne zasahujú do látkovej výmeny a obmedzujú účinok mastných kyselín. Spôsobujú obezitu, zvyšujú hladinu zlého cholesterolu na úkor dobrého. Vedú k cukrovke, srdcovo-cievnym ochoreniam i rakovine.

Strom Zdravia 2