Ovčie mlieko
Ovčie mlieko je naša tradičná ekologická potravina.
Overená stáročiami. Naši predkovia poznali hodnotu a kvalitu tejto suroviny. Ovčie mlieko je predovšetkým kvalitná biopotravina. Teda vo väčšine prípadov. Aby sme boli spravodliví ku všetkým poctivým chovateľom oviec. Ovčie mlieko môžeme smelo zaradiť medzi biopotraviny, lebo sa získava tradičným ekologickým spôsobom. Ovce sa vo väčšine pasú na zdravých lúkach vo vyšších polohách. Tým je zabezpečený potrebný stupeň čistoty a ekologizácie.
Slovensko má dlhú a bohatú tradíciu v chove oviec.
Pevne veríme, že i budúcnosť. Máme na čom stavať. Ovčie mlieko sa používalo na Slovensku od nepamäti. Naši predkovia dobre poznali výživovú hodnotu a potenciál ovčieho mlieka. Konzumovali ho v oveľa väčšom množstve ako dnes. Škoda. Priemyselná potrava vytlačila i tento náš skvelý a zdravý produkt na perifériu záujmu.
Ovčie mlieko má výborné kvalitatívne a výživové parametre !
Oveľa vyššie ako kravské mlieko. A predsa, stojí bokom. Ovčie mlieko je v porovnaní s kravským hustejšie a výživnejšie. Obsahuje dvojnásobné množstvo bielkovín, tukov i vitamínov. Predovšetkým vitamínov rozpustných v tukoch, teda A,D,E,K. Ovčie mlieko obsahuje i veľa minerálov a stopových prvkov. Veľa vápnika, magnézia i zinku. Obsah niektorých vitamínov mnohonásobne prevyšuje ich obsah v kravskom mlieku. Ovčie mlieko obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselí, napríklad kyselinu olejovú, kyselinu linolovú a kyselinu vakcénovú. Všetky tieto kyseliny zaraďujeme medzi esenciálne mastné kyseliny. Ľudské telo ich nevyhnutne potrebuje pre svoju funkciu a pritom ich nevie samo vytvoriť. Je preto úplne odkázané na ich prísun v potrave.
Ovčie mlieko obsahuje dôležitú látku, ktorá sa nazýva laktoferín.
Táto látka má významné antisepické účinky. A nielen to. Odborníci jej pripisujú i významný protirakovinový potenciál. Má pozitívny modulačný vplyv na celý imunitný systém. Obsah laktoferínu v ovčom mlieku je 8-10násobne vyšší ako v jeho kravskej alternatíve.
Ovčie mlieko si zaslúži našu pozornosť a svoju renesanciu.
Je to naša domáca a tradičná potravina. Ovčie mlieko je zdrojom mnohých aktívnych a ľudskému organizmu užitočných zložiek. Má svoju originálnu a nezameniteľnú chuť a vôňu. Je základom bryndze a ovčieho syra. Naše známe a obľúbené pochúťky. Produkty s vysokou aktivitou mliečnych baktérií a kvasiniek. Skutočné a nefalšované prírodné probiotikum.