Pohanka, kráľovná zdravej výživy

Pohanka zažíva v poslednom období zaslúženú renesanciu.

Pohanka sa pomaly vracia do našej kuchyne a naše stoly. To je dobrá a povzbudivá správa. Pohanka si zaslúži našu pozornosť a miesto na našom stole. Jedlo na báze pohanky je zdravé, chutné a výživné. Jedlá z pohanky sú väčšinou jednoduché a nenáročné. Naši predkovia hovorili, čím jednoduchšie, tým zdravšie a lepšie.. Záujem o pohanku rastie. Zväčšujú sa pestovateľské plochy i záujem spotrebiteľov. Pohanka nasýti i lieči. Chce to len zmeniť návyky a trochu upraviť svoje stravovacie stereotypy. Rozhodne to za pokus stojí.

Pohanka má svoje historické korene v Ázii.

Pochádza údajne z oblasti juhovýchodnej Ázie. Prapôvod má priamo v oblasti Himalájí. Odtiaľ sa rozšírila do Číny a Indie. V rannom stredoveku sa postupne dostala až do Európy. Spája sa to so smutnými historickými udalosťami. S vpádom Tatárov na naše územia. Priniesli na svojich koňoch i vrecia s pohankou. Pôvodný názov pohanky bol tatarka. Vieme teda, prečo.. Tatári náhle odišli, no pohanku tu nechali. Domáce obyvateľstvo si postupne pohanku obľúbilo. Stala sa súčasťou ich každodennej potravy.

Pohanka je skvelá.

Nachádza si stále viac nadšených obdivovateľov. V Európe i v USA. Najviac v Číne, Indii, Japonsku a Rusku. Svojich fanúšikov si získava i na Slovensku. Pohanka je jednoročná rastlina. Patrí medzi teplomilné rastliny. Vegetačná doba je krátka, 100 až 120 dní. Pomerne náročná na vlahu, rastie do výšky pol metra. Pohanka obsahuje veľké množstvo vlákniny. Zlepšuje metabolizmus a viaže mnohé toxické látky. Má široké a univerzálne použitie.

Pohanka je kráľovná zdravej výživy.

Pohanka obsahuje veľa minerálov a stopových prvkov. Obsahuje draslík, vápnik, fosfor železo, mangán i zinok. Obsahuje veľa vitamínov. Vitamíny B, C a E. Obsahuje veľa biflavonoidov i rutinu. Pohanka je skvelý prostriedok k detoxikácii. Znižuje riziko žilovej trombózy. Zlepšuje kŕčové žily i hemoroidy. Má pozitívny vplyv na činnosť nervových vlákien. Pohanka obsahuje cholín, ktorý pomáha regenerácii pečeňových buniek. Pohanka znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pohanka je bezlepková obilnina ! Má veľmi dobré a univerzálne použitie pri bezlepkových diétach.

Strom Zdravia 2