Morské riasy a zdravie

Morské riasy obsahujú chlorofyl a energiu získavajú fotosyntézou.

Patria medzi zelené potraviny, aj keď nie všetky sú zelené. Mnohé z nich majú farbu hnedú, alebo červenú. Chlorofyl je prekrytý inými pigmentmi. Morské riasy sú neodmysliteľnou súčasťou čínskej a japonskej kuchyne. Používajú ich dlhé roky v Austrálii, Škandinávii, Britských ostrovoch, či ostrovoch v Pacifiku.

Na Slovensku sú dostupné rôzne druhy sušených morských rias v obchodoch zdravej výživy.

Predstavujú vysoko koncentrovaný zdroj živín v dobre využiteľnej forme. Môžu obsahovať desaťkrát viac vápniku ako mlieko. Osemkrát viac železa ako hovädzie mäso. V porovnaní s morskými rybami výhodou morských rias je, že neobsahujú takmer žiadny tuk a preto nekumulujú toxické látky, ako sú polychlorované bifenyly a iné karcinogény. Morské riasy obsahujú množstvo dôležitých živín: jód, horčík, sodík, vápnik, zinok, celé spektrum vitamínov skupiny B (vrátane B12), ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v našej odolnosti proti stresu. Obsahujú veľa polyfenolov. Majú antioxidančný a protirakovinový účinok. Sú zásadité a pomáhajú redukovať metabolické prekyslenie organizmu. Majú protivirové, protizápalové, protiplesňové a antibakteriálne účinky. Ich súčasťou sú polysacharidy obsahujúce síru s protizápalovým účinkom vhodným aj pre ľudí, ktorý trpia na astmu, artrózu, artritídu, alergie a autoimunitné ochorenia.

Obsahujú tzv. fytoestrogény, majú pozitívny vplyv na hormonálnu rovnováhu u žien v menopauze a chránia ich pred osteoporózou a rakovinou prsníka.

Vďaka vysokému podielu vlákniny, chlorofylu a ďalších živín pomáhajú z organizmu vylučovať škodliviny vrátane ťažkých kovov, ako je ortuť a olovo.

Arame

Patrí medzi hnedé riasy. Má mierne sladkastú chuť, ktorý spôsobuje vysoký obsah manitolu (sacharid vhodný aj pre diabetikov). V Japonsku sa používa ako prostriedok na zníženie krvného tlaku a liečbu gynekologických ochorení. Hodí sa na varenie spolu s rôznou zeleninou, predtým ho na 5 minút namočte.

Dulse

Má červenú farbu, jemné lístky s jemnou orechovo koreňovou chuťou. Je výborná do šalátov, nemusí sa variť, stačí ju dôkladne umyť.

Kelp

Priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu, podporuje metabolizmus a spaľovanie energie. Používa sa v malom množstve ( ako všetky riasy sa odporúča používať často v malom množstve), lebo obsahuje veľa jódu. Predávkovanie môže viesť k hyperhyreodizmu, zvýšenej činnosti štítnej žľazy. Taktiež obsahuje látku manitol, je vhodný pre diabetikov. Užíva sa v práškovej forme, alebo v tabletkách. Používa sa aj ako korenie do jedla.

Nori

Zlepšuje trávenie, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov, má priaznivý vplyv na činnosť mozgu, podporuje hojenie rán. Má výbornú chuť, patrí medzi najpoužívanejšie riasy. Ľahko sa upravuje. Sú to malé vločky, vhodné na dochucovanie a zdobenie bežných jedál.

Wakame

Má sladkú chuť, môžete ju použiť aj v studenej kuchyni (namočte ju na 5 minút). Čistí krv a podporuje krvný obeh, má posilňujúce účinky na rýchle zotavenie.

Kombu

Používa sa ako zvýrazňovač chuti, robí jedlo lepšie stráviteľným. Pri varení strukovín kúsok pridajte do hrnca a varte spoločne. Absorbuje do seba plyn a jedlo nespôsobuje plynatosť.

Strom Zdravia 2