Chlebové placky

Chlebové placky sú asi najstaršou formou chleba.

Práve chlebové placky ako prvé začali pripravovať vo svojich peciach. História pokračuje. . Chlebové placky sa pečú vo veľkom ďalej. Nestratili na svojej obľube ani svojich chutiach. Predovšetkým Orient a Blízky východ zostali dodnes kolískami chlebových placiek. Okrem historických koreňov to má i jeden oveľa prozaickejší dôvod. Chlebové placky sa pripravovali v krajinách a oblastiach, kde bolo palivo na pečenie vzácnosťou. Prečo ? Výhodou placiek je to, že sa upečú podstatne rýchlejšie ako klasické bochníky. Na púšťach, či v suchých a nehostinných oblastiach bolo palivo vždy vzácne..

Chlebové placky sa stále pečú vo veľkom.. Používajú sa niekedy miesto taniera, či príbora.

To je pre milovníkov chleba dobrá správa. Chlebové placky majú niečo do seba. A to i pre našinca, navyknutého na rôzne tvary a formy bochníkov. Pitta je tradičná chlebová placka z Blízkeho východu. Tu je stále nielen tradičnou, ale i dominantnou potravinou. Placka je naozaj univerzálna.. Arabi ju používajú i ako naberačku, môžu ju ľubovoľne rolovať, či plniť rôznymi obsahmi. Jedáva sa predovšetkým teplá. Pide je klasická turecká chlebová kapsa. Je to niečo ako slávnostná chlebová placka, ktorá sa podáva počas ramadánu. Je to chlebová placka obohatená semenami. Počas ramadánu sa jedáva po západe slnka. Zostaňme ešte v Turecku. Pôvod tu má i chlebová placka, ktorá sa nazýva Ekmek. Ekmek na rozdiel od vyššie menovaného brata je pre obyvateľov bežnou a každodennou potravou. Ide o jednoduchý plochý okrúhly bochník s vajcovou glazúrou, posypaný sezamom. Podáva sa tiež teplý. Ak zájdeme trochu ďalej, dostaneme sa skoro do Indie. Presnejšie do Pandžábu. Ten je kolískou tradičnej chlebovej placky, nazývanej Naan. Pripravuje sa z hustého a ťažkého cesta. Má tvar slzy. Podáva sa často ako príloha k mäsovým pokrmom. Do cesta sa pridáva biela múka, jogurt, ale i cesnak, či cibuľa. V horúcom stave je údajne skutočnou pochúťkou.

Nezabudnime na Európu. Nájdeme tu chlebové placky výbornej chuti.

Taliansko je pravlasťou chlebovej pochúťky, ktorá sa nazýva Piadina. Táto placka bola od nepamäti súčasťou bežnej stravy obyvateľov rímskeho regiónu. Rozšírila sa po celej krajine i v zahraničí. Podáva sa teplá, bežne v bufetoch a stánkoch. V mnohých formách. Ako predjedlo s olivovým olejom, či s rôznymi syrovými, alebo mäsovými plnkami. Z Talianska pochádza i tenká a ľahká chlebová placka, ktorá sa nazýva Carta de Musica. Vo voľnom preklade notový papier.. Kvôli svojej ľahkosti. Pôvodne zo Sardínie. Torto al Testo je chrumkavý chlieb roľníkov a pastierov. Má tvar dlaždice. Tieto placky sa pečú dom v rodinách i v reštauráciách. Pochádzajú z Umbrie. Podávajú sa s tradičnými talianskymi syrmi, rukolou a olivovým olejom.

Strom Zdravia 2