Sladké hrozienka
Sušené sladké hrozienka sú všeobecne rozšírená a obľúbená pochutina.
Vinič nám okrem vína poskytuje i túto príjemnú a chutnú lahôdku. Sušené hrozienka majú naozaj dlhú tradíciu. Víno sa pestuje od nepamäti. Boli rôzne roky.. Prišli veľké suchá a hrozno úplne zoschlo. Objavili sa hrozienka.. Na prekvapenie sa zistili, že i tieto drobné zoschnuté plody majú výbornú a príjemnú chuť. Hrozienka boli na svete ! A nestratili sa.
Hrozienka sú chutné, ale i zdravé, výživné a veľmi dobre trvanlivé.
Majú naozaj široké a skvelé využitie. Nepoznáme asi domácnosť, ani kuchyňu, kde by ich nepoznali. Môžu sa jesť priamo tak, ako sú. Ale sú i iné možnosti. Pridávajú sa často do koláčov, pečiva, či rôznych sladkých jedál. Ich výborná sladká chuť ich všestranne favorizuje. K dispozícii je veľa druhov rôznych hrozienok. V závislosti od druhu viniča, z ktorého pochádzajú. Chute majú teda veľa rôznych odtieňov. Skoro ako víno.. Majú rôzne názvy, napríklad Korintky, alebo Thompson. Najlepšie druhy hrozna pre výrobu hrozienok sú tie, ktoré obsahujú čo najmenej zrniečok. Najväčšími producentmi hrozienok sú typické vinárske veľmoci. USA, Chile, alebo Argentína. Ale i nevinárske krajiny ako Mexiko, či Turecko. Najčastejším spôsobom produkcie sušených hrozienok je sušenie na slnku. Na sušenie sa môžu využiť i elektrické, či plynové sušičky.
Dlhá trvanlivosť je najväčším benefitom sušených hrozienok.
Trvanlivosť je dlhá a stabilná. Pri zachovaní dobrého a správneho skladovania. Hrozienka zostávajú dlho sladké a chutné. Svojimi vlastnosťami sa takmer približujú čerstvému ovociu. Zachovávajú si nielen chuťové parametre, ale i výživové vlastnosti. Tešia sa veľkej obľube. Sú nenáročné a pritom chutné. S veľmi univerzálnym využitím.
Sušené hrozienka sú veľmi zdravé.
Obsahujú veľa prírodného sladidla. Veľa glukózy a fruktózy. Hrozienka sú plné antioxidantov. Obsahujú veľa vitamínov i minerálov. Sú zdrojom energie. Pritom sa z nich prakticky nepriberá ! Majú pozitívny vplyv na metabolizmus a trávenie. Nemajú zďaleka toľko negatívnych účinkov ako bežný cukor. Týka sa to nielen metabolizmu, ale napríklad i chrupu.