Naša cibuľa

Cibuľu dôverne pozná každý z nás.

Cibuľa je naša typická a veľmi rozšírená zelenina. Jeme ju takmer každý deň. Samostatne, alebo ako súčasť niektorého jedla, alebo šalátu. Cibuľa má svoju špecifickú chuť i arómu. Krájanie čerstvej cibule môže byť pre niekoho hotovým utrpením.. To jej neuberá na hodnote a skvelých vlastnostiach.

Surová cibuľa obsahuje veľa vitamínov, minerálov i flavonoidov.

Surová cibuľa je osvedčený a spoľahlivý liečebný prostriedok. Svoju hodnotu má i v uvarenom stave, ale surová cibuľa zostáva tá pravá cibuľa. Poznáme veľa druhov cibule. Poznáme klasickú žltú, či červenú cibuľu. No poznáme i mladú jarnú cibuľku, či obľúbenú šalotku. Cibuľa sa používa v kuchyni na rôzne spôsoby. Poznáme skvelé cibuľové polievky rôznych typov a pôvodov. Poznáme pečenú cibuľu. Poznáme desiatky šalátov s prítomnosťou cibule. Cibuľa sa pridáva do nespočetných jedál. Na priamu konzumáciu sú vhodnejšie skôr sladšie a chuťovo jemnejšie odrody. Niektoré sú príliš silné na konzumáciu za surova. Ale, i tu platí ! Koľko ľudí, toľko chutí. Niekomu ani silná chuť surovej cibule nerobí problém.

Cibuľa má mnohoraké pozitívne zdravotné účinky.

Vedeli o nich už naši predkovia a preto cibuľu hojne a radi konzumovali. Pestovali ju v záhradách. Cibuľa bola pevnou súčasťou ich každodenného života. Cibuľa znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Znižuje náchylnosť k tvorbe krvných zrazenín. Cibuľa má pozitívny vplyv na znižovanie krvného tlaku. Pravidelné konzumovanie cibule znižuje riziko vzniku nádorových ochorení.

Cibuľa má dôležité antiseptické účinky.

Cibuľa je výbornou prevenciou pre vznikom infekcií. Nielen prevenciou, ale i liekom. Liekom proti chrípke, nádcham i prechladnutiu. Cibuľa zvyšuje obranyschopnosť organizmu a pomáha zvládnuť prebiehajúce akútne infekcie. Cibuľa je výnimočná a veľmi prospešná zelenina. Môžeme ju pestovať takmer všade. Je to jednoducho naša zelenina. Jednoduchá, dostupná a obyčajná. A predsa výnimočná.

Strom Zdravia 2