Mladý jačmeň ako prevencia stresu

 Jačmeň patrí medzi najstaršie a tradičné obilniny.

V dávnych časoch bol rozšírený viac ako pšenica. Je menej náročný na pestovanie. Darí sa mu i vo vyšších nadmorských výškach a chladnejších oblastiach. Vo výhonkoch mladého jačmeňa ( podobne ako vo všetkých zelených potravinách) sa nachádzajú takmer všetky živiny, ktoré organizmus potrebuje. Vitamíny, minerály, enzýmy, aminokyseliny, chlorofyl a iné dôležité látky. Vo výhonkoch jačmeňa sa nachádzajú vo vysokom množstve a navzájom sa podporuje ich vstrebávanie a využiteľnosť. Preto prinášajú väčší osoh ako konzumácia umelo vyrobených syntetických vitamínových doplnkov. Výhonky z mladého jačmeňa a produkty z neho nie sú liekom na všetky choroby. Ako doplnok výživy (podobne ako všetky zelené potraviny) podporuje správne fungovanie všetkých pochodov v organizme vrátane podpory celkovej imunity.

Mladý jačmeň a ochrana pred následkami stresu

Dlhodobý stres zanecháva na človeku nenapraviteľné škody. Poruchy spánku, únavu, vyčerpanie a psychické problémy. Chronické bolesti hlavy, tráviace problémy, nadváhu, cukrovku a iné metabolické ochorenia. Tiež srdcovo-cievne ochorenia, zhoršenie imunity, predčasné starnutie… Pravidelné užívanie mladého jačmeňa pomáha následkom stresu predchádzať. Podporuje ich zmiernenie.

Mladý jačmeň obsahuje množstvo aktívnych enzýmov (bolo definovaných vyše 20), ktorých prirodzené zásoby sa s vekom vyčerpávajú a treba ich dopĺňať potravou.

Bez nich by sa zastavili prakticky všetky chemické reakcie v tele. Je bohatým zdrojom minerálnych, stopových prvkov a vitamínov, ktoré sú spolu s bielkovinami nevyhnutnou súčasťou štruktúry enzýmov. Chlorofyl napomáha proti prekysleniu organizmu, má protizápalový a antibakteriálny účinok. Skvele pôsobí pri žalúdočných vredoch, gastritíde a zápaloch vnútorných orgánov.

Mladý jačmeň má vysoký obsah vlákniny, ktorá je dôležitá pre správnu peristaltiku a prevenciu rakoviny hrubého čreva.

Táto živina zvyšuje pocit nasýtenia a obmedzuje vstrebávanie kalórií z potravy. Naopak, pomáha telu zbavovať sa škodlivín, detoxikovať organizmus. Kvalita produktu – prášku, ktorý sa z výhonkov pripravuje, závisí od spôsobu pestovania, kvality pôdy a množstva slnečného svitu v danej lokalite. Od toho závisí množstvo prospešných živín. Vysoko kvalitné bývajú mladé výhonky jačmeňa pestované v sopečných pôdach slnečnej Austrálie a v niektorých oblastiach USA.

Dôležité  pri správnom výbere suroviny je zamerať sa na bio kvalitu, bez pesticídov a iných škodlivín.

Výrobky hľadajte v sieti obchodov so zdravou výživou a v bioobchodoch. Je možné užívať ho vo forme prášku rozpusteného v pohári studenej vody i čerstvo vylisovanej šťavy z výhonkov jačmeňa. Odporúča sa užívanie nalačno počas 2-3 mesiacov.

Strom Zdravia 2