Baza čierna
Baza čierna je zaujímavá a všestranná drevina.
Milovníkov bazy nie je tak veľa, ale určite by nedali na ňu dopustiť. Radosť je už len pozrieť na jej nádhernú, rozkvitnutú a voňavú korunu. Na prvý pohľad nás upúta intenzívna aróma s krásnymi bledožltými kvetmi, obsypaná nekonečnými strapcami svojich bobúľ. Baza čierna je rozšírená drevina. Vyskytuje sa na okrajoch lesov, hájov a lúk. Nájdeme ju i v parkoch, či len tak zabudnutú na opustených miestach. Baza čierna má svoje tri typické obdobia. V apríli vyženie mladé listové výhonky. Koncom mája nádherne rozkvitá voňavými bledožltými listami. Na jeseň je obsypaná svojimi typickými čiernymi plodmi. Milovníci čiernej bazy poznajú tento každoročný stereotyp. Vedia, kedy nastal správny čas pre zúročenie svojho čakania.
Baza čierna má svoju dlhú tradíciu. Nie je to žiadny nováčik v našich zemepisných šírkach.
Poznáme mnohé tradičné receptúry. Zachovali sa dodnes. Niektoré prešli zaujímavým vývojom a novými modifikáciami, ale to neubralo baze na jej kráse a zaujímavosti. Tradičnou klasikou je čajový vývar z bazových kvetov. Často sa vyrába i typický, v lete veľmi osviežujúci a chutný bazový sirup. Niektoré domácnosti poznajú i bazový kečup. Chuť tohto kečupu na rozdiel od typického paradajkového je výrazne ovocná. Podáva sa často ako príloha k divine. Poznáme i bazový ocot, ktorý sa vyrába so sušených bazových kvetov. Zhrnuté. Využívajú sa plody, kvety i listy bazy čiernej. Naozaj, všestranná plodina.
Baza a zdravie.
Netreba zabúdať na zdravotné benefity. Chuť je jedna vec, zdravie je tiež dôležité. Kvety bazy obsahujú veľa trieslovín i vitamínu C. Plody nijako nezaostávajú. Obsahujú veľa vitamínov C , B a A. Obsahujú hojne pektín i triesloviny. Pozor ! Baza obsahuje i potenciálne jedovatú látku sambungrín. Najviac v listoch a plodoch. Ak chceme predísť možným problémom, nezabudnime na potrebnú tepelnú úpravu plodov. Bežne postačí 8-10 minút varenia na elimináciu tejto látky. Zbierame hlavne kvety a plody. Kvety sa najčastejšie sušia. Plody je potrebné dobre prezrieť a umyť. Potom povariť, ako sme hovorili.