Sója a zdravie

Z botanického hľadiska patrí sója medzi strukoviny. Sója je bôbovitá rastlina.

Sójové semená obsahujú spomedzi pestovaných rastlín najviac bielkovín. Od iných strukovín sa sója líši vyšším obsahom bielkovín a tukov. Nižším podielom sacharidov, čo je výhoda pre diabetikov. Sója je bohatá na lecitín, celé spektrum vitamínov B, minerálne látky – vápnik, fosfor, horčík a železo. Má vysoký obsah vlákniny. Sója a produkty zo sóje majú vysokú výživovú hodnotu s významnými zdravotnými účinkami.

Prevencia srdcovocievnych ochorení

Ako všetky potraviny rastlinného pôvodu, ani sója neobsahuje žiadny cholesterol. Naopak, je bohatá na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať jeho hladinu v tele. Vyrovnáva tak pomer medzi dobrým a zlým cholesterolom (HDL a LDL cholesterol). Sója obsahuje tzv. izoflavóny, ktoré výrazne potláčajú oxidáciu LDL cholesterolu. Pomáha  predchádzať trombóze – upchatiu ciev krvnou zrazeninou, čo môže mať za následok infarkt srdca, alebo cievnu mozgovú príhodu.

Prevencia nádorových ochorení

Vysokým podielom vlákniny a tzv. fytoestrogénov prispieva k prevencii rakoviny. Predovšetkým rakoviny hrubého čreva, prsníkov a prostaty. Japonci, ktorí jedia sóju až šesťkrát do týždňa, majú niekoľkonásobne nižší výskyt nádorových ochorení.

Prevencia osteoporózy

Zvyšovaním hustoty vápnika v kostiach estrogénovým pôsobením izoflavónov zamedzuje sója rednutiu kostnej hmoty a predchádza zlomeninám.

Zmierňovanie príznakov menopauzy

Izoflavóny sú rastlinné hormóny, čiastočne nahrádzajú estrogény, ktoré sa prirodzene tvoria vo vaječníkoch. Znížená tvorba estrogénov v menopauze je jednou z príčin nepohody v tejto etape života ženy. Sója je tiež vhodným doplnkom výživy pre deti, diabetikov a ľudí trpiacich alergiou na bielkoviny kravského mlieka, či neznášanlivosťou laktózy.

Príprava sóje

Ako väčšinu strukovín, treba aj sóju pred varením namočiť do studenej vody na 8 až 12 hodín. Skráti sa tým čas tepelnej prípravy a rozložia sa oligosacharidy, ktoré spôsobujú plynatosť. Môžeme bôby vopred namočené vo vode ( v pomere 1:3) rozmixovať a zmes povariť 8-10minút. Precedením cez husté sitko získame tuhú sójovú drvinu – okaru, bohatú na vlákninu. Následne ju môžeme použiť na prípravu nátierok, polievok, kaší, omáčok a plniek. Môže sa pridávať do chleba, pečiva a koláčov. Okara vydrží v chlade 3-5 dní, lepšie je uchovávať ju v mrazenom stave.

Strom Zdravia 2