Obilniny na každý deň
Obilniny sú od nepamäti základom ľudskej výživy.
Používajú sa na prípravu rozmanitých múčnych jedál. Používajú sa na prípravu polievok, kaší, nátierok a iných potravín. Vďaka svojim kvalitatívnym vlastnostiam sú dôležitou zložkou každodenného jedálneho lístka. Znižujú riziko vzniku mnohých civilizačných ochorení. Podporujú našu prirodzenú imunitu.
Obilniny dodávajú energiu a vitalitu. Najhodnotnejšie sú obilniny v prirodzenej celozrnnej podobe.
V tejto podobe obsahujú najviac vitamínov, stopových prvkov a vlákniny. Väčšina bežných dostupných obilnín je upravovaná tak, že sa ich vonkajšia časť, takzvané otruby a klíčky oddeľujú od škrobovitého základu, z ktorého sa pripravuje múka. Výsledkom spracovania je rafinovaná múka s dlhšou životnosťou, ale výrazne ochudobnená o všetky vzácne látky. Celozrnnú múka, hladká, alebo hrubá sa môže pridávať do bielej múky a postupne ju celkom nahradiť. V obchodoch sú dnes už hojne dostupné mnohé celozrnné výrobky, ktoré sú vhodné do varenia a prípravu jedál.
Pšenica je najpoužívanejšia obilnina.
Pšenica je obilnina s vysokým podielom bielkovín a kvalitného lepku. Používa sa vo veľkej miere na pečenie chleba a pečiva. Používa sa na prípravu polievok, kaší a rôznych pekárenských a cukrárskych výrobkov. Používa sa na pečenie, dusenie a zapekanie. Používa sa, ako samostatná príloha. Môže sa naklíčiť a konzumovať v zelenej podobe. Okrem pšeničnej múky sa používa i pšeničná trhanka, pšeničné otruby a pšeničné vločky. Pridávajú sa do varenia. Používajú sa v v prirodzenej surovej podobe do šalátov a jogurtov.
Pšenica špalda patrí k najstarším a najkvalitnejším obilninám.
Jej obilky sú v pevných obaloch, ktoré ju chránia pred plesňami a emisiami. Je ľahko stráviteľná. Pre rýchlejšie varenie sa môžu použiť špaldové krúpy, takzvané kemotto. Výborné sú ako príloha namiesto ryže, alebo cestovín. Odporúča sa vyskúšať i takzvaný špaldový bulgur, alebo zelené zrná špaldy. Dvojzrnka je pôvodne neprešľachtená pšenica s vysokou kvalitou zrna rovnako ako špalda. Pred varením sa nemusí namáčať. Má kratšiu dobu varenia. Dostupná je ako celozrnná múka a trhanka z dvojzrnky.
Raž je po pšenici druhou najpoužívanejšou obilninou.
Používa sa na pečenie chleba, pečiva a perníkov. Používa sa do varenia podobne ako pšenica. Používa sa i v naklíčenej forme.
Ovos je obilnina s vysokou nutričnou a energetickou hodnotou. Najpoužívanejšie sú ovsené vločky.
Jačmeň je dôležitou surovinou pri výrobe piva. Na prípravu jedál sa najčastejšie používajú jačmenné krúpy. Jačmenná múka obsahuje menej lepku. Používa sa ako prímes k bežnej múke na varenie pudingov, krémov a omáčok.
Nasledujúce plodiny sú vhodné na bezlepkové diétu pre ľudí z celiakiou. Neobsahujú totiž lepok.
Proso patrí k obilninám. Jeho šetrným lúpaním vznikajú jáhly, ktoré majú široké využitie v kuchyni. Na dusenie, varenia a zapekanie slaných i sladkých jedál. Pohanka má vysokú nutričnú a dietetickú hodnotu.
Pohanka je významným zdrojom bioflavonoidov.
Je vhodná pre diabetikov a ľudí s celiakiou. Vhodná je u pacientov s ochoreniami žilového systému a s hemoroidmi. Je vhodná na pravidelné konzumáciu pri vysokej hladine cholesterolu, pri vysokom krvnom tlaku a pri zníženej imunite. Okrem pohánkovej múky sa do varenia používa pohanka lúpaná a tiež pohánková lámanka. Často sa používa i pohánková krupica. Napríklad do múčnikov, lievancov, halušiek a pudingov. Pre deti sú zvlášť vhodné pohánkové vločky s mliekom, alebo s jogurtom.
Láskavec – Amarant pochádza z Južnej Ameriky.
Plodina s vysokým obsahom bielkovín, tukov, železa a vlákniny je vhodnou alternatívou pri bezlepkovej diéte. Amarantová múka sa používa i na pečenie chleba. Na zvýšenie obsahu a zlepšenie kyprosti sa pridávajú varené zemiaky. Amarantové pukance získavané zo semien amarantu sa pridávajú do cesta, polievok a sladkostí.