Potrava a prekyslenie organizmu

Potrava sa počas trávenia spracováva a následne využíva na správne fungovanie životných orgánov.

V závislosti od toho, čo zjeme sa zvyšuje, alebo znižuje kyslosť krvi a ostatných telesných tekutín. Telo sa aj vplyvom stresu neustále pohybuje smerom ku kyslosti. Z toho vyplýva neustály boj organizmu o udržanie správnej hladiny kyselín, čiže o acidobazickú rovnováhu.

Takzvaným faktorom Ph sa vyjadruje stupeň kyslosti krvi. Mal by sa pohybovať v rozpätí v intervale 7,35 až 7,45, aby sa životné funkcie mohli fungovať bez problémov. Krv s hodnotou Ph 7,4 je mierne zásaditá, čiže bázická.

Ako predchádzať prekysleniu:

-predchádzaním stresu

-zvýšením konzumácie zásaditých potravín, ktoré znižujú hladinu kyselín v tele

K zásaditým potravinám patria všetky druhy zeleniny pre nízky obsah cukru. Taktiež niektoré druhy ovocia, ktoré je treba konzumovať v surovom stave a bez cukru. Z orechov si môžete vybrať mandle v surovom stave a gaštany. Zo strukovín napríklad fazuľu a cícer.

-obmedzením jedál, ktoré vedú k prekysleniu.

Patria sem všetky jedlá živočíšneho pôvodu – mäso, údeniny, syry, vajcia, mäkkýše, ale aj niektoré orechy, obilniny a strukoviny, i keď v menšej miere ako živočíšne bielkoviny.

pitím dostatočného množstva čistej nesýtenej vody

Následky prekyslenia:

Prekyslením tela a krvi vznikajú mnohé poruchy v organizme.

-následkom zvýšenej spotreby vápnika dochádza k odvápneniu kostí, teda k osteoporóze

-vplyvom narušeného metabolizmu dochádza k artérioskleróze, srdcovocievnym ochoreniam, artritíde, dne ,obličkovým ochoreniam, k tvorbe obličkových kameňov…

-tkanivá majú sklon k zadržiavaniu tekutín a tvoria sa edémy (opuchy).

-vzniká vyššie riziko vzniku rakoviny, lebo napadnuté bunky pravdepodobne rastú rýchlejšie v kyslom prostredí

Strom Zdravia 2