Jahody, ovocie lásky
Jahody nám od detstva evokujú pocit leta a prázdnin.
Pri predstave jahôd si vždy zároveň predstavíme nádherný a horúci letný deň. Sladké a červené jahody predstavujú letné gurmánske pokušenie. Jahody boli v minulosti označované za ovocie lásky. Tento prívlastok im tak trochu i zostal. Nečudo. Jahody majú zvodnú chuť i farbu. Lákajú chuťou, vôňou i zjavom. Pestovanie jahôd má v Európe dlhú tradíciu. Už mnísi v stredoveku pestovali jahody vo svojich záhradách. Kláštorné záhrady boli plné týchto nádherných plodov. Jahody sa odvtedy stali naším obľúbeným ovocím a dodnes zostali. Dnes si už ani nevieme predstaviť život bez jahodovej chuti.. V koláčoch, v zmrzlinách, či v šalátoch. No stále na prvom mieste budú tie pravé, čerstvé a nefalšované jahody v ich prirodzenej naturálnej podobe.
Jahody môžeme dnes považovať za naše prirodzené domáce ovocie.
Pestuje sa v sadoch i záhradách. V malom i veľkom. Jahody potrebujú dobrú pôdu a dostatok svetla. Jahody sú pomerne odolné voči teplotným výkyvom. Rozdeľujú sa na dve základné skupiny. Raz rodiace jahody a stále rodiace odrody. V každej z týchto skupín poznáme viacero rôznych druhov. Mnohé nesú zaujímavé ženské mená.. Medzi raz rodiacimi jahodami sú to napríklad Andrea, Karmen, alebo Viktória. Medzi stále rodiacimi druhmi sú to napríklad Evita, Gaviota, alebo Calypso. To len tak na osvieženie.. Jednotlivé druhy sa líšia farbou, veľkosťou, arómou i svojimi chuťami. Široká a bohatá mozaika chutí a farieb.
Jahody sú nielen chutné, ale i zdravé ovocie.
Obsahujú veľa vitamínov. Vitamíny A,B,C a E. Jahody obsahujú veľa stopových prvkov. Zinok, železo i mangán. Jahody obsahujú málo cukru a majú nízku kalorickú hodnotu. V skratke. Sú chutné a nepriberá sa z nich. Obsahujú veľké množstvo polyfenolov. To je základom ich silného antioxidačného potenciálu. Obsahujú ovocné kyseliny a pektín. Jahody skrývajú vo svojich malých červených plodoch skvelý potenciál zdravia a vitality.