Čokoláda, naša láska

Kto by nemiloval čokoládu ? Hľadali by sme ako ihlu v kope sena..

Čokoláda si získala srdcia i chute drvivej väčšiny ľudí. V dnešných časoch zažívame doslova boom čokolády. Stačí ísť do najbližšieho obchodu a nájdeme regály plné najrôznejších druhov a veľkostí. Rôzneho pôvodu a rôznej kvality. Od špičkových švajčiarskych, či belgických výrobcov až po lacné sladké braky plné cukru a tukov, označených ako mliečna čokoláda. V posledných rokoch sme svedkami budovanie nových špecializovaných čokoládovní, ktoré sa zameriavajú na výrobu skutočne jedinečnej a kvalitnej čokolády. Ponúkajú drahšie, ale naozaj kvalitné čokolády rôznych príchutí. Tá vôňa, ktorá v nich panuje je úžasná.. Sme šťastní, že i na Slovensku sa začína budovať tradícia skutočne kvalitnej a hodnotnej čokolády. Niektorí tuzemskí výrobcovia už ponúkajú naozaj špičkovú kvalitu, porovnateľnú so zahraničím.

Čokoláda priťahuje a fascinuje mladých i starých.

Milujú ju všetci, bez rozdielu veku a pohlavia. Zďaleka nielen malé deti.. Fascinuje zrak a pošteklí i čuchové orgány. Farbou, tvarom a predovšetkým svojou neopakovateľnou chuťou. Labužníkom a maškrtníkom prináša chuťové zážitky, energiu i radosť zo života. Dnes je z čoho vyberať. Ale tak, ako vo všetkom, i tu platí. Všetko s mierou !

Čokoláda má svoj prapôvod v Južnej Amerike.

Prví, ktorí spoznali opojnú chuť čokolády boli nám všetkým známi Mayovia. Svoju čokoládu radi dochucovali chili, či vanilkou. Po nich nasledovali ich príbuzní Aztékovia. Čokoláda bola pre nich viac ako pochutina. Bol to symbol plodnosti. S príchodom Španielov do Nového sveta začala i víťazná púť čokolády. Španieli priviezli do Európy prvé kakaové plody. Tie sa stali okamžite senzáciou. Čokoláda sa rýchlo šírila po Starom kontinente. Prvá tabuľková čokoláda bola vyrobená v Holandsku. Mliečna čokoláda uzrela svetlo sveta pod švajčiarskymi Alpami.

Základom čokolády sú kvalitné kakaové zrná.

Poznáme veľa druhov kakaa. Väčšina z nich pochádza z Južnej a Strednej Ameriky. Ale tiež z Karibských ostrovov, či z Afriky. Najznámejšie druhy sú Criollo, či Forastero. Kvalita kakaových bôbov je základom kvality čokolády. Ako vo všetkom, i tu rozhoduje kvalita vstupnej suroviny. Kvalitné kakao je žiadaná plodina.

Dnes poznáme mnoho druhov čokolády.

Horká čokoláda obsahuje minimálne 40 % kakaa. Špičkové horké čokolády dosahujú až 80-90% kakaa. Sú to drahé, no veľmi kvalitné a zložením hodnotné čokolády. Na pultoch však dnes dominujú predovšetkým mliečne čokolády s obsahom kakaa menej ako 30%. Dominuje viac ich sladká chuť. Pozor na kvalitu ! Tá býva veľmi rozdielna. Až po nekvalitné výrobky so stopovým množstvom kakaa a veľkým obsahom cukru, tukov a sladidiel. Často veľa chemických prísad a umelých chutí. Biela čokoláda sa vyrába z kakaového masla. Neobsahuje tmavý kakaový prášok, ktorý je základom jej tmavej farby.

Čokoláda má nielen svoj chuťový, ale i zdravotný potenciál !

Kvalitná čokoláda obsahuje veľa antioxidantov. Tie majú svoj pozitívny vplyv na metabolizmus i srdcovocievny systém. Čokoláda je zdrojom rýchlej energie. Pozor ! Môže byť i významným zdrojom prebytočných kalórií. Preto, treba konzumovať kvalitnú čokoládu a konzumovať ju s mierou. Vtedy nám prináša radosť, chuťové zážitky i kus zdravia.

Strom Zdravia 2