Vláknina v potrave
Štatistiky zaradili Slovensko a Českú republiku medzi krajiny s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva na svete.
Tradičné jedlá slovenskej kuchyne obsahujú veľmi málo ovocia a zeleniny. Teda i nízky podiel vlákniny a antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred pôsobením voľných kyslíkových radikálov. Tie zohrávajú dôležitú úlohu pri vzniku cievnych a nádorových ochorení.
Vláknina obsiahnutá v potrave
-odvádza z tela toxické a odpadové látky vzniknuté trávením potravy
-urýchľuje prechod potravy črevom, čím sa znižuje tvorba toxických látok
-znižuje riziko vstrebávania mnohých škodlivých látok z čreva
-znižuje kyslosť žalúdka a zamedzuje tvorbe žalúdočných vredov
-spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, viaže na seba vodu, zväčšuje objem, a tak znižuje pocit hladu a pomáha v boji s obezitou
-viaže sa na tuky a cholesterol a pomáha k ich odvádzaniu z tela, čo pomáha v prevencii aterosklerózy a srdcovo-cievnych chorôb
-zlučuje sa so žlčovými kyselinami, čím bráni tvorbe žlčových kameňov
– viaže žlčové kyseliny, ťažké kovy, karcinogény a mutagénny, urýchľuje ich prechod tráviacim traktom, pomáha predchádzať rakovine hrubého čreva
-zmäkčuje stolicu a vytvára jej objem, udržuje obsah čriev v pohybe, ako prevencia zápchy a tvorby polypov
-znižuje pravdepodobnosť výskytu kŕčových žíl a hemoroidov
-obmedzuje vzostup koncentrácie krvnej glukózy po jedle, čo je dôležité najmä pre diabetikov, pomáha udržať stabilnejšie hladiny cukru v krvi
-znižuje záťaž podžalúdkovej žľazy
Najbohatším zdrojom vlákniny sú obilniny, strukoviny, orechy, ovocie a zelenina.
Mimoriadne bohatým zdrojom vlákniny je psyllium – semeno indického skorocelu(Plantago psyllium, Plango ovata), ktoré je dostupné v lekárňach. Dostupná je i jablčná vláknina a ortuby z obilnín. Z cudzokrajných zdrojov vlákniny je to napr.Yucca shidigera ( jej blahodarné účinky poznali už starí Inkovia ), známe Aloe vera a iné.