Šalát, zdravý a chutný
Šalát je stále obľúbenejším a žiadanejším jedlom !
Šalát je niečo ako symbol zdravej stravy. Preto ho vidíme takmer všade. V reštauráciách, v rýchlych občerstveniach i školských jedálňach. Je plný vitamínov, má málo kalórií a je ľahko a rýchlo stráviteľný. Má pestré využitie. K dispozícii máme totiž pestrý výber rôznych druhov šalátov. Je z čoho vyberať.. Šalát by mal byť vždy čerstvý. Listy by mali byť vždy dobre a dôkladne umyté. Pozor na plesne a parazity ! Môžme ho samozrejme na krátky čas i skladovať v chladničke. No čerstvý je vždy čerstvý !
Šalát je veľmi zdravý.
Obsahuje veľa antioxidantov. Veľa minerálov a vitamínov. Vápnik, železo, zinok i kyselinu listovú. Vitamíny B,C a E. Obsahuje veľa karoténov. Veľmi sa osvedčuje pri diétach. Už i malé množstvo skonzumovaného šalátu dokáže navodiť pocit plnosti a sýtosti. Šalát zlepšuje celkový metabolizmus a trávenie. Popisujú sa antistresové a sedatívne účinky šalátu na psychiku a nervový systém.
Poznáme veľa druhov šalátov.
Asi najznámejší je náš dobre známy hlávkový šalát.V rôznych farbách, veľkostiach a odrodách. Podáva sa predovšetkým ako príloha k jedlám. Predovšetkým k mäsu a rybám. Často sa kombinuje s inými druhmi zeleniny. Rukola sa vyznačuje svojou typickou jemne štipľavou chuťou. Obľúbená je predovšetkým v Taliansku a v Stredomorí. V kombinácii s cesnakom, bazalkou a čerstvými rajčinami. Ľadový šalát. Veľmi trvanlivý druh šalátu. Používa sa ako príloha k jedlám. Mnohí ho jedávajú i samostatne. Čakanka šalátová je obľúbený druh šalátu. Nízkokalorický, zato bohatý na minerály a vitamíny. Niekedy trochu viac horký. Výborne sa kombinuje s vínnym octom, alebo s olivovým, či sézamovým olejom. Dubový šalát. Ľudovo dubáčik. Poznáme červený a zelený. Zle sa skladuje, je vhodný na rýchlu konzumáciu. Kombinuje sa s iými druhmi zeleniny.Rímsky šalát je obľúbený v južných krajinách Európy. Má typický podlhovastý tvar. Pre menej výraznú chuť sa kombinuje s chuťovo výraznejšími druhmi zeleniny. Prípadne s rybami, či s krevetami.