Pravá bryndza
Bryndza je pravý fermentovaný ovčí syr vysokých kvalitatívnych parametrov.
Naozajstný probiotický zázrak. Obsahuje veľké množstvo probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek. V jednom grame bryndze sa ich nachádza až niekoľko miliárd. Mliečne baktérie rodov Lactobacillus, Enterococus, či Lactoccocus vytvárajú silný probiotický základ tohto výnimočného syra. Bryndza nie je len probiotická bomba. Obsahuje veľa bielkovín, vitamínov a minerálov. Fermentáciou mliečnych baktérií sa ovčí syr obohacuje o vitamíny a aktívne látky.
Ale pozor !
Nie je bryndza, ako bryndza. Na trhu nájdeme množstvo výrobkov, ktoré ani zďaleka nespĺňajú parametre pravej a nefalšovanej bryndze. Pravá bryndza sa vyrába z čistého a nepasterizovaného ovčieho mlieka. Výrobcov pravej bryndze je preto ako šafránu. Termizovaná bryndza vyrábaná ako zmes pasterizovaného ovčieho a kravského mlieka nemôžeme považovať za pravú bryndzu. Ani náhodou. Tradičná a pravá bryndza sa fermentáciou mliečnych baktérií obohacuje o vitamíny a aktívne látky. Pravá bryndza sa vyrába bez tepelného spracovania. Len v surovom mlieku si aktívne látky zachovávajú vlastné kvalitatívne parametre.
Májová bryndza je unikát !
Zloženie ovčieho mlieka sa v priebehu sezóny mení a vyvíja. Máj je nielen lásky čas, ale i čas prvej pastvy na čerstvých zelených podhorských lúkach. To sa odzrkadlí v zložení ovčieho mlieka. Výrazne sa v ňom zvýši zastúpenie mastných kyselín s krátkym a stredne dlhým reťazcom a tiež omega3 mastných kyselín. Zároveň sa znižuje zastúpenie zdraviu nebezpečných nasýtených mastných kyselín. Výsledkom je konečné zníženie pomeru omega 6 a omega 3 mastných kyselín na výborné pomer až 2:1. Májová bryndza je preto naozajstný unikát.