Pravý jogurt a biomlieko
Biomlieko nie je bežné mlieko.
Biomlieko je výsledkom ekologického chovu dojníc. Kravy žijú v zdravých a prirodzených podmienkach. Žijú v pokojnom prostredí za dodržiavania etických pravidiel chovu. V kontraste s intenzívnymi veľkochovmi. Vo veľkochovoch je základným motívom efektívnosť a výnosnosť. Ako sa dosahuje ? Predovšetkým tým, že kravy doja čo najviac mlieka. Snahou veľkochovu je dosiahnuť dojivosť až 40 litrov mlieka denne. To predstavuje pre organizmus kravy obrovskú záťaž. V minulých časoch dojili kravy v priemere 10-12 litrov mlieka denne. V kvalitných ekologických chovoch sa dosahuje denná dojivosť okolo 20-25 litrov denne. Veľký rozdiel. Ako sa dá dosiahnuť ? Maximálnou intenzifikáciou chovu. Vyšľachtením druhov kráv, ktoré dosahujú vysokú dojivosť. Kravy sú kŕmené vysoko výživným krmivom s cieľom čo najvyššej dojivosti. Majú minimálny životný priestor, minimum pohybu s cieľom, aby všetka energia smerovala k produkcii mlieka. Kravy chované vo veľkochovoch oveľa častejšie trpia rôznymi chorobami. Ich imunita je v porovnaní s ekologickými chovmi oveľa horšia. Často sú liečené antibiotikami, pričom ich malá časť sa dostáva až do mlieka.
Biomlieko má oveľa lepšie kvalitatívne parametre.
Obsahuje vyššiu koncentráciu omega 3 mastných kyselín, antioxidantov i vitamínov. Biomlieko obsahuje viac bioaktívnych látok. Život v biochovoch má podstatne lepšie parametre. Kravy sú kŕmené výlučne biokrmivom. Majú potrebný životný priestor a výbeh na pastviny. Kvalita ich života je neporovnateľne vyššia. Použitie antibiotík je zredukované na minimálnu mieru. Rozdiel je v kvalite mlieka i v jeho pôsobení na ľudský organizmus. Kravské mlieko z ekologických biofariem je zdravé, hodnotné a bezpečné. Výborné mlieko sa dá kúpiť i priamo z dvora, alebo z mliečnych automatov, ktoré prevádzkujú priamo výrobcovia biomlieka.
Poctivý jogurt pochádza z mlieka, smotany a jogurtovej kultúry.
Mal by byť čo najmenej priemyselne spracovaný. Nemal by obsahovať škrob, ani želatinu. Dnešné priemyselne vyrábané jogurty často dohusťujú škrobom, alebo sušeným mliekom. Zložkami, ktoré v pravom jogurte nemajú čo hľadať. Pravé jogurty sú vyrobené z biomlieka. Na rozdiel od bežných jogurtov neobsahujú škrob, želatinu ani umelé farbivá a príchute. Pravý jogurt ľahko spoznáme. Podľa chuti, farby a samozrejme i podľa konzistencie. Má zdravú, prírodnú a neopakovateľnú chuť i arómu. Prirodzená chuť nie je prekrytá rôznymi umelými prísadami, farbami a sladidlami. Mnohé bežné jogurty sa pomaly ani nepodobajú na jogurt. Chuťou ani parametrami.