Tuky v potrave
Tuky v potrave sa skladajú z mastných kyselín.
Mastné kyseliny sú buď nasýtené, alebo nenasýtené. Nasýtené mastné kyseliny prevládajú v mäse a mliečnych výrobkoch. Nenasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú v rastlinách a rybách.Poznáme 26 druhov mastných kyselín. V potravinách sú tuky zoskupené v triacylgyleroloch, čo je kombinácia troch mastných kyselín s jedným dielom glycerolu. Je výhodné a zdraviu prospešné konzumovať čo najviac tukov, obsahujúcich nenasýtené mastné kyseliny. Ako jednoduché vodítko pre rozlíšenie obsahu nenasýtených mastných kyselín je fakt, pri akej teplote sa tuk začne topiť. Čím viac nenasýtených mastných kyselín, tým nižší stupeň topenia. Bravčové mäso obsahuje veľa nasýtených mastných kyselín. Pri nízkej teplote je v pevnom a tuhom stave. Aby sa začalo topiť, potrebuje vysokú teplotu. Iný príklad. Olivový olej obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín. Zostane tekutý i pri minimálnej teplote. Netuhne ani v chladničke. To isté platí i pri ľanovom oleji. Tuky sú dôležitou súčasťou nášho jedálneho lístka. Tuky sú zdrojom mastných kyselín.
Tuky zohrávajú nenahraditeľnú úlohu pri trávení a absorbcii vitamínov A,D,E,K.
Nadmerné konzumovanie tukov prináša so sebou zdravotné problémy a riziká. Nadmerné konzumovanie tukov vedie k nadváhe a obezite. Tuky obsahujú veľké množstvo kalórií. Prebytočné kalórie sa ukladajú vo forme telesného tuku. Nasýtené mastné kyseliny sú závažným rizikovým faktorom pri vzniku srdcovocievnych a metabolických chorôb. Odborníci odporúčajú konzumovať nasýtené mastné kyseliny v najnutnejšom množstve. Žiaľ, opak je dnes pravdou. Jedálny lístok vyspelých krajín obsahujú veľa tukov a veľa nasýtených mastných kyselín. Prevláda vysoká spotreba mäsa a mäsových výrobkov. Zmena je potrebná. Redukcia príjmu tukov znamená redukcia rizika vzniku nadváhy a obezity.
Najznámejšou formou tuku je cholesterol.
Cholesterol je telu nenahraditeľná a potrebná látka. Organizmus potrebuje cholesterol na tvorbu hormónov a enzýmov. Organizmus si dokáže vytvárať sám potrebné množstvo cholesterolu. Jeho nadmerný vonkajší príjem je významným zdravotným rizikom. Nadmerný príjem cholesterolu a jeho vysoká hladina v krvi je nebezpečným rizikovým faktorom pre vznik infarktu, alebo mozgovej mŕtvice. Cholesterol sa v organizme delí na viacero svojich zložiek. LDL cholesterol je škodlivá forma cholesterolu, je to lipoproteín s nízkou hustotou. LDL cholesterol podporuje ukladanie a hromadenie tuku v cievach. HDL cholesterol, alebo ochranný cholesterol je lipoproteín s vysokou hustotou. Má ochrannú funkciu a zabraňuje ukladaniu tuku v cievach. Osobitnou formou mastných kyselín sú sú takzvané polynesaturované mastné kyseliny, alebo omega3, alebo omega6 mastné kyseliny. Tieto mastné kyseliny sa nachádzajú v rybách, ľanových semenách, orechoch, alebo v sóji. Omega 3 mastné kyseliny znižujú riziko srdcovocievnych ochorení. Problémom je ich nedostatok v našom jedálnom lístku. Konzumujeme málo rýb. Nemáme dostatočný príjem potrebných a užitočných mastných kyselín. Optimálne množstvo tuku v našom dennom jedálnom lístku sa mení. V detstve je táto potreba najvyššia. Dohromady 30 až 40% energie pochádza z tuku. Pribúdajúcim vekom by sa mal pomer zmenšovať. U dospelého človeka by nemal prekračovať 30%. Reálna situácia je úplne iná. Obsah tuku v strave býva i v dospelosti neúmerne vysoký. Obsah energie, ktorý získavame z tukov je oveľa vyšší, ako optimálna hodnota.