Kráľovský mak
Mak je významný zdroj prírodného vápnika.
Mak sa získava z rastliny, ktorá sa nazýva mak siaty. Mak obsahuje desaťnásobne viac vápnika ako kravské mlieko. Mak obsahuje veľa dôležitých minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. 100 gramov maku obsahuje 40 gramov tukov, 28 gramov cukrov a 18 gramov bielkovín. Obsahuje 20 gramov vlákniny a k tomu spomenuté vitamíny a minerály.
Pestovanie maku má dlhú a bohatú tradíciu.
História maku siaha hlboko do staroveku, zmienky nájdeme už s starovekom Egypte a Perzii. Postupne sa rozširoval do Európy a Ázie. Pestovanie maku má i v našich zemepisných šírkach dlhú a bohatú tradíciu. Krajiny ako Česko, Rakúsko, alebo Slovensko sú významnými producentmi tohto úžasného artiklu. Najčastejšie sa pestuje mak odrody Azur, alebo Amarin. V týchto krajinách sa mak siaty pestuje na významných plochách. V posledných rokoch dochádza k znižovanie týchto plôch a nahrádza sa pestovaním repky olejnej.
Mak je naša tradičná potravina.
Kto z nás nepozná vynikajúce makové dobroty ? Makové koláče, makové záviny, buchty s makom, alebo makové šúľance. Bežná a veľmi príjemná a chutná súčasť nášho stredoeurópskeho jedálneho lístka. Mak je skrátka dobrota. Mnohí z nás si nevedia život bez makových potešení ani predstaviť. Vôbec sa tomu nečudujeme. Mnohí milujeme mak. Rôzne makové gurmánske kreácie nás nenechajú ľahostajnými a sú častou príčinou porušovania našich stravovacích predsavzatí a záväzkov..
Mak má významné zdravotné účinky.
Overené časom a skúsenosťami. Vysokým obsahom vápnika je výbornou a prirodzenou prevenciou pred vznikom a rozvojom osteoporózy, čiže rednutia kostí. Mak ma pozitívne liečebné a preventívne účinky pri mnohých zdravotných problémoch ako sú migréna, chronická únava, alebo reuma. Má pozitívny vplyv na psychiku. Pomáha pri fyzickej námahe, eliminuje podráždenosť a upokojuje myseľ a emócie. Mak sa používa i lokálnej forme ako olej, alebo ako súčasť kozmetických liečebných prípravkov.
Mak je v niektorých krajinách stále zakázaný.
Dôvod je jednoduchý. Určitý typ maku sa používa na prípravu omamnej látky, ktorú poznáme ako ópium. Získava sa z neho i kodein a morfium. Ópium je historicky prvá známa omamná droga. Tento fakt bráni rozšíreniu maku v niektorých krajinách. Sú ukrátení tým, že nemôžu spoznať čarovnú chuť maku a makových špecialít.. Snáď im raz svitne na lepšie časy.. Mak je skvelá a chutná potravina. Smelo môžeme dať maku prívlastok kráľovský.