Rebarbora
Koláče z rebarbory sa zaslúžene stali obľúbenou a vyhľadávanou pochúťkou.
Mnohí ju nesprávne pokladajú za ovocie, v skutočnosti je to zelenina. Používa sa predovšetkým pri pečení koláčov a výrobe lekvárov. To s jej zaradením medzi zeleninu nejde nejako dokopy.. Rebarbora pochádza z Ázie a dnes patrí medzi obľúbené kulinárske poklady.
Rebarbora, to sú zelené listy a ružové stonky.
Používajú sa práve tie jej ružové stonky. Listy sa ani nekonzumujú, ani nijak kulinársky nevyužívajú. Rebarbora vyniká svojou vynikajúcou a osobitou kyslastou chuťou. S jej pomocou si našla cestu do sladkého koláčového neba. Okrem koláčov v lekvároch i kompótoch. Rebarbora sa teší stále väčšej obľube. Aj v našich zemepisných šírkach. Výborne sa kombinuje s inými druhmi ovocia. S jahodami, či čerešňami. Niektorí kuchári podávajú rebarboru ako prílohu k mäsu i rybám.
Rebarbora obsahuje veľa užitočných látok.
Predovšetkým vitamíny skupiny B. Kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. Rebarbora obsahuje veľa minerálov. Vápnik, draslík, železo i fosfor. Veľa vlákniny, pektínu a triesloviny. Rebarbora prekvapí nielen chuťovým potenciálom, ale i obsahom telu prospešných látok.
Rebarbora pomáha zdraviu.
Posilňuje funkciu a činnosť mozgu a nervových buniek. Zlepšuje pozornosť a koncentráciu. Uvoľňuje úzkosť a napätie. Zlepšuje funkciu žalúdka a peristaltiku čriev. Zlepšuje silu a vitalitu zubov, pokožky i vlasov. Pozitívne ovplyvňuje metabolizmus a vylučovanie. Rebarbora je zdravá a veľmi chutná zelenina. Pomáha zdraviu a svojimi chuťami spríjemňuje život.