Ochutený a obohatený chlieb

Chlieb môže mať veľa rôznych chutí i farieb.

Chlieb určite nie je ani jednotvárny, ani monotónny. Možností je veľa. Pekári na celom svete tieto možnosti s veľkou obľubou i využívajú. Ponuka chlebov je bohatá. Vo veľkosti, štruktúre, farbe a predovšetkým v chutiach. Pekár sa stáva takmer umelcom. Pridáva do chleba rôzne zaujímavé príchute.

Začneme posýpkami.

Posýpka sa pridáva pred samotným pečením chleba. Posýpka slúži ako chuťový doplnok, alebo dekoratívny prvok. Posýpka sa dáva na povrch pripravovaného bochníka. Pridáva sa pred dokysnutím chleba, alebo po jeho dokysnutí. Alebo aj pred aj po. Možností je veľa Každý z nás iste pozná mnohé chutné a pekné posýpky. Vymenujme tie najčastejšie. Mak, čerstvé byliny, tekvica, kukuričná krupica, či len obyčajná biela múka. Používajú sa i ovsené vločky, strúhaný syr, či drvená pšenica. Možností je veľa.

Príchute sa môžu pridávať i priamo do cesta.

Najčastejšie počas miešania, alebo miesenia cesta. Ľahké suroviny nespomaľujú proces kysnutia, môžu sa pridávať spolu s múkou v štádiu miešania cesta. Vlhké suroviny, ktoré obsahujú vodu, ako sú strúhaná zelenina, či varené obilie sa rovnako tak pridávajú ešte pred kysnutím. Ťažšie suroviny ako sú orechy sa naopak pridávajú až po vykysnutí, aby nebol spomalený proces kysnutia cesta.

Poznáme širokú a pestrú paletu ochutených chlebov.

Sú ich určite desiatky. Spomeňme možno tie najznámejšie. Mrkvový, či tekvicový chlieb. Obľúbené orechové, či syrové chleby. Vo svete známe i ako Paux aux Noix, či Pain au Formage. Známe sú i zemiekové, či viaczrnné chleby. Talianske Foccacia, či Stromboli. Odlišujú sa tvarmi, veľkosťami, ale i kvalitou. Stále to zostávajú ochutené chleby. Tešia sa veľkej obľube. Ponuka je dnes bohatá, spoznávame stále nové chute.

Obohatené chleby vznikajú pridaním obohacujúcich surovín.

Jednej, či viacerých. Napríklad pridaním masla, oleja, alebo vajec. Chlieb je mäkší a jemnejší. Chlieb mení chuť i štruktúru. Čím viac surovín pridáme, tým sa chlieb mení viac mení na koláč. Cesto je mäkšie a vláčnejšie. Vlhkosť surovín spôsobuje, že proces kysnutia sa predlžuje.  Pečenie obohatených chlebov je tak trochu umenie. Vyžaduje záujem, skúsenosti i lepšie zručnosti. No výsledok za to určite stojí.

Každý z nás určite jedol niektorý z obohatených chlebov.

Kto by nepoznal briošku ? Taliani milujú svoje Pane, či Mantovanu. Pletenky jedávame bežne. Nájdeme ich v každom pekárstve. Nemci určite nedajú dopustiť na svoj tradičný Partybrot, či Angličania na povestný Parker House. Obohatené chleby majú svojich milovníkov na celom svete. Veľa chutí, veľa príležitostí na jeho konzumáciu. Na každodenné jedenie, či slávnostné chvíle.

Strom Zdravia 2