Exotické kivi
Pomenovanie tohto zaujímavého ovocia je odvodené od vtáka kiviho, symbolu Nového Zélandu.
Pekný a priliehavý názov. Niektorí autori nazývajú kivi i čínske egreše. Práve Číňania začali ako prví pestovať toto chutné ovocie. Odtiaľ sa dostalo až na Nový Zéland, kde dostalo svoje dnešné pomenovanie. Kivi prekvapí. Chuťou i vzhľadom. Rýchlo si našlo svojich fanúšikov. Stalo sa bežnou súčasťou nášho ovocného stola.
Kivi výborne a zaujímavo chutí, i keď jeho vzhľad zanecháva u časti ľudí trochu zmiešané pocity.
Také malé chlpaté čudo.. Rýchlo si zvykneme. Podmaní si nás chuťou i využitím. Samozrejme, i svojim potenciálom. Odborníci v oblasti zdravej životosprávy dobre poznajú silu a potenciál tohto nenápadného ovocia. Pod šupou sa nachádza veľké množstvo vitamínov C, A, B i E. Veľa minerálov ako draslík, či magnézium. Veľa luteínov i zeaxentínu. Veľa zinku a vápnika.
Konzumácia kivi má pozitívny vplyv na ľudský organizmus.
Konzumácia kivi posilňuje a zlepšuje imunitu. Zlepšuje metabolizmus, podporuje rast vlasov i zubov. Zlepšuje peristaltiku čreva, má protistresový účinok. Kivi výborne chutí, ale i pomáha zdraviu. Príjemné sa spojilo s užitočným..
Kivi má naozaj pestré a univerzálne využitie.
Najlepšie je konzumovať v surovom stave. Šupky sa nemusíme báť ! Je neškodná. Niektorým šupky chutia, iní ich odstraňujú. Je to len otázka vkusu, žiadna iná prekážka.. Chuť kivi je zaujímavá. Niečo z egreša, niečo z banánu, niečo z ananásu.. Výborné využite má v ovocných šalátoch. Pridáva sa do jogurtov, či kokteilov. Poznáte kivi zmrzlinu ? Niektoré gazdinky robia i kompóty, či lekváre. Kivi sa nestratí. Trochu exotiky nikdy neuškodí.