Mrkva má silu
Mrkvu každý určite pozná !
Mrkva je tá najobyčajnejšia a najznámejšia zelenina. Používame ju až na výnimky takmer všetci. Mrkvu berieme ako niečo samozrejmé. A predsa ! Mrkva má svoje kvalitu, hodnotu i silu.
Mrkva je výborná a hodnotná zelenina.
Dostupná bežne, dostupná každému. Mrkva sa bežne a v hojnom množstve pestuje v našich záhradách. Konzumácia mrkvy je niečo ako samozrejmosť. A to je dobre ! Odborníci považujú mrkvu za skutočný vitamínový klenot.
Mrkva je náš najbohatší zdroj betakaroténov.
Betakarotén sa v organizme mení na vitamín A. Sto gramov mrkvy znamená trojnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu A. Mrkva je bohatá i na vitamíny C a D. Mrkva je významný zdroj minerálov a stopových prvkov. Obsahuje magnézium, vápnik i železo. Mrkva je plná antioxidantov a plná vlákniny. Na druhej strane obsahuje minimum tukov a cukrov. Skrátka vynikajúca plodina plná sily. Sily pochádzajúcej z jej vitamínov a ostatných látok, ktoré obsahuje.
Mrkva je výborná surová i varená.
Na rozdiel od iných druhov zeleniny, odborníci preferujú jej varenú formu. Varená mrkva je ľahšie spracovateľná v tele človeka. Varenie zabezpečuje účinnejšie vstrebávanie betakaroténov ako zo surovej mrkvy. Surová mrkva nedokáže zabezpečiť pre horšie vstrebávanie dostatočný prísun betakaroténov do ľudského tela. Mrkva pochádza pôvodne z Južnej Ázie. Rýchlo sa rozšírila po celom svete. Mrkva je nenáročná a univerzálna zelenina. Na Slovensku sa pestuje vyše 400 rokov. Odborníci poznajú okolo 400 rôznych druhov mrkvy.
Mrkva má široké a univerzálne použitie.
Nastrúhaná do šalátov im dodáva nielen skvelú chuť, ale i úžasnú farbu. Mrkva sa dáva do polievok a omáčok, ako súčasť jedál a nálevov. Každý určite pozná i klasickú mrkvovú šťavu. Mrkva vyžaduje správne skladovanie. Mrkva by mala byť očistená a skladovaná pri teplote okolo 5 stupňov Celsia. Predtým z nej treba odstrániť vňať. Ideálne sa skladuje v debnách zasypaných pieskom. Ideálna vlhkosť je okolo 90 %.
Mrkva je pravý prírodný liek !
Pravidelná konzumácia mrkvy pomáha očiam. Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie i peristaltiku. Pomáha pri migréne a zápalových bolestiach kĺbov. Dodáva živiny, potrebné pre zdravý vývoj zubov a zdravý vývoj zrakových orgánov. Preto majú deti jesť veľa mrkvy ! Mrkva chutí výborne, takže to nie je žiadny trest ani výnimočná námaha.