Zdravé jedlo a zdravý rozum
Zdravý rozum je základom dlhého a zdravého života.
Zároveň je predpokladom kvalitného a plnohodnotného života. Konzumácia potravy je naším každodenným rituálom. Našou každodennou potrebou. Používame pritom náš zdravý rozum ? Nie vždy.. Skôr zriedka. Pritom jedenie a stravovacie návyky rozhodujú o našom zdraví a vitalite. Zdravá strava je základom zdravého života.
Začnime používať vlastný zdravý rozum a oči nechávajme otvorené.
Na konzumáciu sú vhodné zdravé, čerstvé a plnohodnotné potraviny. Potraviny konzervované, skladované a importované veľmi nespĺňajú kritériá. Dajme prednosť domácim, čerstvým a sezónnym potravinám. Pokiaľ je to len trochu možné. Biopotraviny môžu byť istou zárukou kvality a spoľahlivosti. Už len tým, že musia spĺňať prísnejšie parametre na kvalitu a podliehajú tvrdšej a zodpovednejšej kontrole. Na prvom mieste by mali byť domáce potraviny. Sú našou prirodzenou potravou. Dozrievajú v našich zemepisných šírkach. Rastú na našej pôde, sú výsledkom práce našich farmárov a roľníkov. Majú nepomerne väčší predpoklad čerstvosti. Sú prirodzene skladované. Používajme rozumné, jednoduché a zdravé kombinácie potravín. Snažme sa ich čo najmenej tepelne upravovať. Tepelnými úpravami strácame množstvo živín a stopových látok. Potrava stráca na kvalite i nutričnej hodnote.
Základom nášho zdravého stravovacieho režimu je zdravá, čistá voda.
Pravidelne, vždy a v dostatočnom množstve. Na to často zabúdame. Podceňujeme vodu a robíme chybu. Dostatok kvalitnej a čistej vody je predpokladom na udržanie zdravia. Naše telo vodu potrebuje. Čistá neperlivá voda je elixír života ! Doplňujte vodu s čerstvými ovocnými, zeleninovými šťavami a minerálkou. K tomu kvalitné čaje a dosť. Preč so sladkými nápojmi, kofeínom a alkoholom ! Alkohol len striedmo a spoločensky. Najlepšie s jedlom. Mliečne výrobky tiež s rozumom a mierou. Dávajme prednosť kvalitným a ekologickým výrobkom. Chuť na sladké je rozumné tlmiť konzumáciou ovocia, orechov a zeleniny. To sú prirodzené zdroje cukru. Nie sladkosti, obsahujúce vysoké koncentrácie rafinovaného bieleho cukru.
Zdravý rozum velí jesť veľa čerstvej surovej zeleniny a ovocia.
V lete čerstvú, v lete kysnutú zeleninu. Prípadne i varenú, ako prílohu k jedlám. Domáce, čerstvé ovocie. Jablká, hrušky, marhule, slivky, čerešne, hrozno… Všetko rastie na našich stromoch a kríkoch. Významnou zložkou zdravej výživy sú zdravé, celozrnné obilniny a výrobky. Obilniny sú prirodzenou potravou ľudí, žijúcich v Európe. Obilniny u nás pestujú oddávna. Boli vždy základom jedálneho lístka našich predkov. Pohánková múka, ražná múka, špalda, jáhly, alebo kukuričná polenta. Vysoká nutričná hodnota, nenahraditeľná vláknina. Kvalitné, chutné a zdravé celozrnné pečivo a chlieb by nemali chýbať na našom stole. Možnosti máme. K dispozícii sú domáce pekárne. Vzniká stále viac malých pekární, zameraných na domáci chlieb z kvalitnej múky. Bez konzervantov, bez rôznych stabilizátorov a balastných látok. Toľko zdravý rozum. Poznáme a predsa to nerobíme. Podliehame reklame a vlastným slabostiam. Často falošným potrebám a lákadlám. Podliehame vplyvu okolia a zabehaným stereotypom. Sme pohodlní a apatickí. Používanie zdravého rozumu je niekedy namáhavé a nepohodlné. Nechávame iných, aby rozmýšľali za nás.