Glutaman v potrave

Pozor na glutaman v potravinách !

Táto látka je často prítomná vo vysokom množstve. Predovšetkým v takzvaných rýchlych jedlách. Teda vo fast-foodoch, ázijských bistrách, či v bufetoch rýchleho občerstvenia. Potreba je jasná. Potrebujeme rýchle, lacné a chuťovo výrazné jedlo. Dnešná doba je rýchla, často až hektická. Času je málo. Potrebujeme rýchlo doplniť kalórie. Nemáme čas veľa rozmýšľať a analyzovať.

Glutaman sodný, odborne monosodium glutamate, v skratke i MSG.

Látka známa viac ako 100 rokov. Objavili ju v Japonsku. Najprv ako látka glutamát, následne jeho sysnetická verzia, glutaman sodný. Tým začala jeho dlhá a víťazná cesta naprieč celým svetom. Spotreba látky je celosvetovo obrovská. Nachádza sa v mnohých a mnohých jedlách. Od sójových preparátov, cez koreninové zmesi, či mäsové konzervy, chipsy až po bežné jedlá v bufetoch a reštauráciách. Glutaman je základom všetkých instantných potravín. Cez polievky až po celý rad instantných jedál. Glutaman nájdeme takmer všade. Glutaman sám nemá žiadnu chuť. Pomáha však zintenzívňovať chuť jedla. Pridáva jedlu výraznú a zaujímavú chuť.

Glutaman a zdravie.

Konzumácia väčšieho množstva glutamanu je pre zdravie nevhodná, až škodlivá. Glutaman významne prispieva k celosvetovému rastu obezity. Odborníci potvrdili dôležitú úlohu hormónu, ktorý sa nazýva leptín v procese priberania a nárastu telesnej hmotnosti. Za normálnych okolností, spolu s konzumáciou potravy rastie i vylučovanie leptínu. Ten nás začína upozorňovať, že konzumujeme viac ako treba a upozorňuje na ukladanie tuku v organizme. Jednoduchý záver ! Čím viac potravy zjeme, tým viac leptínu sa vylúči. Tým klesá naša chuť do jedla a fyziologicky sa spaľuje viac tukov. Pri opakovanej a častej konzumácii jedla s vysokým obsahom glutamanu, organizmus produkuje stále viac leptínu. Organizmus sa tak stáva stále viac rezistentný na tento prirodzený fyziologický signál a spätná väzba sa stále viac oslabuje.

Konzumácia glutamanu rastie. Množstvo zdravotných problémov narastá.

Vysoká konzumácia glutamanu v potrave pôsobí negatívne na metabolizmus a zdravie človeka. Podporuje vznik a rast nadváhy a obezity. Spôsobuje rýchly celosvetový nárast metabolického syndrómu v ľudskej populácii. Metabolický syndróm je obezita, vysoký obsah tukov v krvi, zvýšená koncentrácia krvného cukru a zvýšený krvný tlak. Ruka v ruke s tým sa znižuje telesná aktivita a pohyb. Obézny človek sa zle a ťažko pohybuje. Jeho chuť k telesnej aktivite tak rýchlo a spoľahlivo klesá. Odborníci bijú na poplach. Obéznych ľudí pribúda, spotreba liekov rastie, úmrtnosť sa zvyšuje. Žijeme v strese. Málo oddychujeme a relaxujeme. Nesprávne sa stravujeme. Jedávame veľa a nesprávne. Spotreba glutamanu neustále rastie.

Strom Zdravia 2