Ako sa zdravo stravovať

Každý z nás má svoje skúsenosti.

Každý z nás má vlastný príbeh. Sami najlepšie vieme, ako sa cítime a aký je náš život. Nie je to vždy radostné konštatovanie. Život nám neustále komplikujú menšie, či väčšie zdravotné problémy. Trápia nás opakované chrípky a prechladnutia. Trápia nás alergie a oslabená imunita. Trápi nás zlé trávenie a bolesti žalúdka. Komplikuje nám život blbá nálada, nespavosť a nechuť do života ? Výsledkom sú časté návštevy u lekára. Predpisovanie rôznych liekov. Výsledkom sú opakované návštevy lekární, nákup výživových doplnkov a podporných prostriedkov. Hľadáme riešenia. Rýchle, jednoduché a účinné. Väčšinou nie sme veľmi spokojní. Očakávaný efekt sa nedostavuje. Problémy pretrvávajú, so železnou pravidelnosťou sa opakujú.

Reklama propaguje množstvo overených a zázračných produktov, ktoré zaručene vyriešia naše problémy.

To je niečo, ako hľadanie rýchlej a pohodlnej skratky. Táto skratka býva pomerne drahá a nákladná.. Zamysleli sme sa niekedy nad naším jedálnym lístkom ?

Konzumujeme veľké množstvo bieleho cukru, bielej múky, soli a konzervovanej priemyselnej stravy.

Táto strava je málo hodnotná. Obsahuje len malé množstvo zdravých a skutočne výživných látok. Vzniká paradoxný stav. Konzumujeme pomerne veľké množstvo potravy a naše telo pritom hladuje. Nedostáva zďaleka to, čo reálne potrebuje. Dostáva ale pritom kvantum balastných látok, kvantum chémie a konzervantov. Náš organizmus trpí. Trpí imunitný a zažívací systém. Trpí nervový systém a tým i naša psychika. Znižuje sa telesná i duševná výkonnosť. Jedávame kvantá mliečnej čokolády, keksov, tyčiniek, či sladkých jogurtov. Kupujeme v akciách mäsové výrobky nízkej kvality, konzervované vo veľkom množstve soli. Prebytočná soľ sa ukladá v kĺboch a zaťažuje krvný obeh. Dovážané nezrelé tropické ovocie zaťažuje náš imunitný i zažívací systém. Nie je to naša prirodzená potrava. Výživová hodnota je nízka. Toto ovocie je produkovaná v obrovským množstvách priemyselným spôsobom a ešte nezrelé transportované cez polovicu zemegule. O kvalite a nutričnej hodnote takéhoto produktu môžeme právom pochybovať. Náš organizmus reaguje na príjem podobnej potravy. Sladké prostredie, ktoré vzniká nadmernou konzumáciou bieleho cukru predstavuje ideálne prostredie pre vznik plesní a zápalov.

Mnohé potraviny sa ťažko a komplikovane metabolizujú.

Organizmus musí vynaložiť mnoho energie na jej spracovanie. Cítime tak únavu a vyčerpanosť. Energia chýba.. Zmena je na nás. Motivácia k trvalej zmene je motorom, ktorý nás naštartuje k potrebným zmenám. Zmena prinesie lepší a spokojnejší život. Téza, že zdravé jedlo nemôže zároveň dobre chutiť je iba mýtus. Zdravé jedlo môže dobre chutiť. Možnosti máme, informácie tiež, nechýba skvelá literatúra. Zdravé jedlo môžeme jesť s chuťou i radosťou.

Strom Zdravia 2