Bielkoviny v potrave

Bielkoviny sú základnou a neoddeliteľnou zložkou našej potravy.

Odborne sa nazývajú proteíny. Spolu s tukmi a sacharidmi sú základnými komponentami každodennej stravy. Proteíny slúžia na stavbu a obnovu buniek. Slúžia na tvorbu enzýmov a hormónov. Proteíny sú základné stavebné látky. Sú základnou stavebnou jednotkou tkanív v ľudskom organizme.

Organizmus si vytvára bielkoviny z aminokyselín.

Kombináciou približne 20 druhov aminokyselín  vznikajú proteíny. Osem druhov aminokyselín získavame zo stravy, to sú takzvané esenciálne aminokyseliny. Zvyšné aminokyseliny si dokáže ľudský organizmus vytvárať sám. Nazývame ich neesenciálne mastné kyseliny. Pri absencii niektorej z esenciálnych aminokyselín viazne syntéza proteínov. Dlhodobým nedostatkom a absenciou esenciálnych mastných kyselín dochádza k poruche funkcie tkanív a orgánov. Zastavuje sa rast a regenerácia tkaniva. Organizmus sa dostáva do katabolizmu. Zastavuje sa rast i funkcia orgánov. Stav je spojený s celkovým úpadkom organizmu, úbytkom fyzických a duševných síl a s tým spojenými zdravotnými ťažkosťami.

Bielkoviny sa nachádzajú vo väčšine potravín.

Pochádzajú zo živočíšnych zdrojov, napríklad z mäsa, mlieka, alebo vajec. Pochádzajú i z rastlinných zdrojov. Z orechov, obilnín, alebo strukovín. Živočíšna strava obsahuje okrem bielkovín i vysoký obsah nasýtených tukov a  málo vlákniny. To je dôvod prečo konzumovať živočíšnu stravu v rozumnom a kontrolovanom množstve. Živočíšna strava často obsahuje veľa soli, balastných látok a konzervantov. Prednosť by mať živočíšna potrava s nižším obsahom nenasýtených tukov. Ryby, divina a nízkotučné mliečne výrobky. Rastlinné zdroje obsahujú vlákninu, vitamíny a menšie množstvo tukov. Proteíny by mali tvoriť 10-15 % denného kalorického príjmu. V prepočte 1.0 až 1.5 gramu na kilogram váhy. Pre ilustráciu, v prípade 80 kilogramového muža je to 80-100 gramov bielkovín na deň.  Nadbytočné proteíny sa spaľujú v podobe energie, alebo sa ukladajú vo forme tuku v tkanivách.

Potreba bielkovín pre jednotlivý ľudský organizmus nie je rovnaká.

Líši sa od človeka k človeku. Líši sa v závislosti od veku, spôsobu života a aktuálneho zdravotného stavu. Športovci a ľudia fyzicky pracujúci majú vyššiu potrebu bielkovín. Potreba stúpa i počas regulovaného  chudnutia. Prebytok proteínov v potrave znamená zvýšenú záťaž na trávenie a metabolizmus. Ľudský organizmus potrebuje bielkoviny. Sú nenahraditeľnou súčasťou života. Zabezpečujú stavbu i funkciu ľudských tkanív. Správna, kontrolovaná a racionálna konzumácia nenahraditeľných bielkovín je jedným zo základov správnej životosprávy.

Strom Zdravia 2