Spirulina a obezita
Spirulina je jednobunková a sladkovodná riasa.
Rovnako ako chlorela. Ide o veľmi staré organizmy. Patria medzi najstaršie na na Zemi. Sú veľmi primitívne a jednoduché, no práve v tom spočíva ich sila. Neplytvajú energiou a celú svoju bunkovú aktivitu zameriavajú na jediný ciel – produkciu živín. Spirulina je riasa, ktorá prirodzene žije v teplých alkalických sladkých vodách – niektorých jazerách, napr. v Keni a Mexiku. Pre komerčné účely sa pestuje i umelo. Veľmi kvalitné druhy pochádzajú napríklad z Číny.
Spirulina obsahuje veľa dôležitých látok.
Spirulina obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, bielkovín, enzýmov, chlorofilu a ďalších dôležitých látok pre život a správne fungovanie organizmu. Má veľmi nízku energetickú hodnotu a len nepatrný obsah tuku. Prevažne sú to pre telo potrebné mastné kyseliny. Trojica týchto kyselín pod názvom vitamín F (esenciálne mastné kyseliny linolová, linoleová a arachidonová) pomáha normalizovať hladinu cholesterolu v krvi. Podieľa sa na tvorbe hormónov prostaglandínov a tým aj na regulácii krvného tlaku a pružnosti ciev. Spirulina obsahuje pomerne nízke percento sacharidov. Sú to prevažne polysacharidy, ktoré sa rýchlo vstrebávajú do krvi a k ich metabolizmu nie je potrebný inzulín. Vďaka tomu dodajú telu rýchlu energiu, bez zaťažovania pankreasu. Tým, že spirulina pomáha udržať stálu hladinu krvnej glukózy, je tak vhodná hlavne pre diabetikov 2.typu. Taktiež znižovaním chuti do jedla pomáha predchádzať prejedaniu sa, teda i spotrebe inzulínu. Pomáha k redukcii váhy, poklesu hladiny krvného cukru a cholesterolu, čo má pre diabetika veľmi priaznivý vplyv. Zlepšuje celkový zdravotný stav a vitalitu.
Spirulina patrí k najúčinnejšiemu prírodnému prostriedkom na znižovanie hmotnosti.
Je koncentrovaným zdrojom aminokyselín a sacharidov, ktoré sa rýchlo vstrebávajú do krvi. Tým, že spirulina pomáha udržovať stále koncentrácie týchto látok, mozog nezačne signalizovať hlad ani v momente, keď je žalúdok celkom prázdny – navodzuje pocit, že je telo nasýtené. Taktiež spirulina priaznivo ovplyvňuje chemické procesy v mozgu a spolu s tým náladu, vôľu a chuť k jedlu, obzvlášť chuť na sladké. Obsahuje vyváženú kombináciu väčšiny živín, ktoré organizmus potrebuje. Nedostatok niektorých živín spôsobuje nespokojnosť a „vlčí hlad“, čo vedie k prejedaniu sa a k obezite. Ak sa užíva počas diéty, telo má aj počas tohto obdobia zabezpečené všetky živiny. Po skončení diéty potom nenastáva štádium rýchleho opätovného priberania. Spirulina má aj ďalšie významné zdravotné účinky napr. na pečeň, imunitu, srdce, pankreas, zlepšuje krvotvorbu, podporuje výkonnosť mozgu. Znižuje alergiu na mlieko a sezónnu peľovú alergiu. Môže hrať podstatnú úlohu v prevencii a liečbe nádorových ochorení.