Únava a zdroje energie
Veľká časť ľudí v produktívnom veku trpí neustálou únavou.
Fyzická, alebo psychická únava môžu vyústiť do pocitu nedostatku energie a celkovej vyčerpanosti. Dlhodobá silná únava môže viesť až k depresiám. Únava patrí dnes medzi najčastejšie ponosy pri návšteve lekára. Ak sa vylúčia organické príčiny ( hormonálne, respiračné, srdcové, cukrovka, chrípka a infekcie), treba pátrať po možných ďalších príčinách.
Nevhodná strava môže tiež zapríčiniť chronickú únavu.
Najmä ak pozostáva len z rafinovaných a spracovaných potravín ( balastu ). Zásoby určitých živín, ktorých zdrojom je rastlinná potrava – čerstvé ovocie a zelenina sa rýchlo vyčerpajú. Káva a čaj síce na chvíľu povzbudia, nevyriešia však problém vyčerpania a základnú príčinu. Naopak, ich prílišná konzumácia chronickú únavu ešte zhoršuje.
Jednoducho pripravená strava rastlinného pôvodu dodáva telu silu a odolnosť.
Odolnosť, ktorú mu neposkytnú ani tie najzložitejšie pokrmy zo živočíšnych zdrojov. Pre maximálny energetický prísun potrebujete do každodennej stravy zaradiť najmä potraviny, ktoré podporia metabolizmus a pomáhajú udržať hladinu energie v organizme. Najdôležitejšou živinou pre tvorbu energie sú vitamíny zo skupiny B. Ich nedostatok je častou príčinou zníženej funkciu obličiek, ktorá spôsobuje energetické prepady. Medzi ďalšie živiny podporujúce metabolizmus patrí najmä vitamín C, horčík, železo, zinok a koenzým Q10, ktorý je nevyhnutný pre produkciu energie na bunkovej úrovni. Pre organizmus sú najlepšie dostupné a najviac využiteľné ich prírodné, rastlinné zdroje.
Prírodné zdroje energie :
–čerstvá, najlepšie surová zelenina, hlavne brokolica, špenát, špargľa, kapustová zelenina
–čerstvé ovocie, najmä marhule, broskyne a hrozno
–nelúpaná ryža, strukoviny
–klíčky – všetky druhy- naklíčené semená strukovín, alebo obilia. Obsahujú vysokú koncentráciu antioxidantov, ktoré napravujú škody spôsobené voľnými radikálmi. Voľné radikály sú látky, ktoré sa nám vytvárajú v tele, spôsobujú poškodenie buniek a urýchľujú proces starnutia. Klíčky a výhonky sú plné vitamínov, bielkovín, enzýmov a vlákniny. Taktiež sú zdrojom nukleových kyselín RNA a DNA, ktoré sa vyskytujú len v živých bunkách.
–zelené potraviny –morské riasy, mladý ovos…viac v osobitnom článku
–obilie, najmä ovos – obsahuje vitamíny skupiny B, je nielen plný energetických výživných látok, ale pomáha udržiavať vyrovnanú hladinu energie a krvnej glukózy. Tým zabezpečuje schopnosť sústrediť sa.
–orechy, semienka napríklad mandle, slnečnicové alebo ľanové semienka. Sú zdrojom horčíka, železa, zinku, medi, bielkovín a vitamínov skupiny B. Obsahujú veľké množstvo esenciálnych mastných kyselín omega-3 a omega-6. Mastné kyseliny sa zúčastňujú produkcie energie a prenosu kyslíka.