Ako znížiť triglyceridy a cholesterol
Triglyceridy s cholesterolom a fosfolipidmi sú súčasťou lipoproteínov.
Ich zvýšená hladina prispieva k vzniku aterosklerózy. Ateroskleróza je ochorenie, ktoré môže následne viesť k infarktu, alebo cievnej mozgovej príhode. Triglyceridy sa skladajú z glycerínu a mastných kyselín. Nachádzajú sa vo všetkých tukoch a olejoch.
Príčiny zvýšenej hladiny triglyceridov:
Dedičnosť, poruchy pečene, cukrovka, hypotyreóza. Treba obmedziť, alebo vylúčiť všetky tuky a cukry, vrátane fruktózy.
Vhodné potraviny na zníženie hladiny triglyceridov :
Fazuľa – pravidelnou konzumáciou je možné znížiť a udržať prijateľnú hladinu cholesterolu a triglyceridov. Fazuľa obsahuje vysoké percento vlákniny, ktorá zbavuje črevá cholesterolu a žlčových solí.
Sója – v rovnakej hmotnosti sójové bôby obsahujú viac proteínov a železa ako mäso. Oveľa viac vápnika ako mlieko a viacnásobné množstvo vitamínu B ako vajcia. Pritom neobsahujú žiadny cholesterol.
Cibuľa – znižuje množstvo triglyceridov v krvi a v pečeni, zároveň zvyšuje hladinu HDL ( dobrého ) cholesterolu, ktorý pomáha pri prevencii artériosklerózy.
Avokádo – „prírodné maslo“, ktoré aj keď je bohaté na vysoko hodnotné tuky, v skutočnosti „zlé“ tuky v tele znižuje. Odporúča sa jeho pravidelná konzumácia.
Pšeničné klíčky –bohatý zdroj živín a aktívnych látok. Obsahujú esenciálne(omega-3) mastné kyseliny. Majú pozitívny vplyv hlavne na hyperlipidémiu typu IIa a IIb.
Rybí olej- (dostať v lekárni aj kapsule s obsahom omega-3 mastnými kyselinami)má vysoký obsah nenasýtených (esenciálnych) mastných kyselín. Ľudské telo si ich nevie vyrobiť a je nutné ich prijímať potravou. Medzi najviac olejnaté ryby patrí makrela, losos a sardinky.
Olivový olej – patrí do skupiny omega -6 nenasýtených mastných kyselín a spolu s omega-3 môže významne znížiť celkový, aj LDL(zlý) cholesterol a tiež triglyceridy.
Guajava –toto tropické ovocie obsahuje hojnosť rozpustnej vlákniny, ktorá dokonale čistí črevá a zbavuje ich cholesterolu a žlčových solí.