Plynatosť a kombinácia potravín

Potraviny sa odlišujú svojimi biologickými vlastnosťami.

Určité druhy potravín potrebujú na trávenie rôzne dlhý čas. Potrebujú odlišné podmienky v žalúdku a adekvátne zloženie tráviacich enzýmov k tomu, aby mohli byť v organizme efektívne zužitkované. Napríklad bielkoviny potrebujú kyslé žalúdočné šťavy, ale sacharidy naopak vyžadujú na trávenie zásaditosť. Pri nevhodných tráviacich podmienkach, ktorého príčinou môže byť nevhodné kombinovanie potravy nastávajú rôzne tráviace ťažkosti. Plynatosť, pálenie záhy, kŕče, zápcha a následne poruchy trávenia ako napríklad malabsorpcia ( porucha vstrebávania živín). Je to dôsledok toho, že konkurenčné enzýmy a tráviace šťavy sa  vzájomne neutralizujú, potrava sa správne netrávi a hnije v črevách.

Správna kombinácia potravín je dôležitá !

Správna kombinácia potravín, striedanie rôznych druhov potravy s náležitým odstupom pomôže predísť tráviacim problémom. Zaručí maximálne vstrebanie živín a zabezpečí dostatok energie a vitality. Správne kombinovanie jedál je výborný spôsob ako kontrolovať svoju hmotnosť. Pomôže predísť nadváhe, alebo naopak podvýžive z nedostatku vstrebávania živín. V tele pri tom nezostávajú nestrávené časti, ktoré by zostali v organizme na záťaž a uskladňovali sa v podobe toxínov v tukových bunkách.

Ako teda správne kombinovať ? Potraviny si môžeme zatriediť do 4 skupín:

 

1.skupina:ovocie –potrebuje najkratší čas na trávenie(30 minút) a celkom iné tráviace enzýmy ako ostatné skupiny. Ovocie je najlepšie jesť samostatne, napríklad ráno nalačno a nekombinovať s inou potravou. Ak ho skonzumujeme v nedostatočnom odstupe hneď po jedle, nebude sa môcť stráviť a začne v čreve kvasiť. Treba počkať 2-3 hodiny, podľa druhu a množstva jedla.

2.skupina:šaláty, neškrobová zelenina, semienka, bylinky, hríby, korenie– nemá sa kombinovať s ovocím, ale s ďalšími dvomi skupinami kedykoľvek.

3.skupina:bielkoviny (mäso, ryby, syry, mliečne výrobky, vajcia, orechy) sa trávia pomaly, vytvárajú si na trávenie kyslé prostredie.

4.skupina:uhľohydráty (obilniny a všetky múčne výrobky, ryža, zemiaky a všetka škrobová zelenina- kukurica, sója, fazuľa, hrach, šošovica) sa trávia rýchlo. Potrebujú zásadité tráviace šťavy a odlišné enzýmy ako bielkoviny.

Preto je nevhodné kombinovať bielkoviny a uhľohydráty !

Ak máte pomalé trávenie, prípadne spomínané tráviace problémy snažte sa kombinovať samostatne bielkoviny s 2.skupinou, alebo uhľohydráty s 2.skupinou.

Všetky prísady, ktoré do varenia používate by mali byť v súlade s týmito princípmi.

Napríklad keď varíte mäso, môžete na zahustenie použiť smotanu, ale nie múku.

Naopak, keď varíte strukoviny, zemiaky, ryžu, alebo cestoviny, na zahustenie môžete použiť múku a namiesto smotany sójovú omáčku.

Keď do paradajkovej omáčky dávame syr, nemôžete ho dať spolu s ryžou, cestovinami, alebo krúpami. Môžeme vtedy, ak syr nahradíme napríklad nastrúhaným bielym tofu syrom.

Sója a všetky strukoviny majú vysoký podiel bielkovín. Ak si zvykneme variť ich častejšie ako mäso, ktoré nahradíme denne porciou čerstvej zeleniny, nič nestratíme. Naopak, budete sa cítiť zdravší a vitálnejší. Ľahšie si ustrážime hmotnosť a to i bez hladovania.

Strom Zdravia 2