Čo strácame varením?
Surové potraviny sú prirodzeným zdrojom živín, enzýmov, aktívnych vitamínov a minerálov.
Každou tepelnou úpravou ich množstvo klesá, pri dlhšom čase a vysokej teplote sa úplne stráca. Až 85% vzácnych živín strácame varením a aktívne enzýmy dokonca celkom likvidujeme.
Enzýmy podliehajú celkovej deštrukcii v potravinách, ktoré prechádza tepelnou úpravou 20 minút nad 40°C.
Bielkoviny sa pri teplotách okolo 200°C poškodzujú a menia na ťažko stráviteľné. Skutočný podiel bielkovín klesá na nepatrné množstvo.
Vitamíny, sa taktiež ničia tepelnou úpravou. Napríklad obsah vitamínu B sa zníži o 50%, thiamín (vitamín B1) sa pri dlhšom varení môže znížiť až o 95%, taktiež kyselina listová o 95%, biotín o 70%, aj vitamínu C varením strácame až 80%. Ak si to prepočítame, varením nám zostane často menej ako 15% vitamínov, ešte nižší obsah bielkovín a nulový prísun enzýmov.
Nadmerná konzumácia tepelne spracovanej stravy oslabuje imunitný a endokrinný systém. Spolu s nervovým systémom regulujú chute a potrebu jedla.
Aj keď sme sa možno práve naobedovali a prijali dostatok kalórií, stále nám chýbajú potrebné živiny, ktoré v potrave chýbali. Telo si ich bude pýtať a budeme mať chuť na niečo ďalšie a stále viac. Dôsledkom toho môže byť nechcené zvyšovanie hmotnosti, vyčerpanosť a podlomené zdravie.
Nie je dôvod, aby sme zanevreli na varenie !
Svoj prídel živej potravy si môžeme zabezpečiť doplnením varenej potravy o akúkoľvek surovú zložku- zeleninu, ovocie, klíčky, prípadne kvasenú zeleninu. Poskytnú širší výber aktívnych živín a enzýmov, ako ktorýkoľvek iný zdroj potravy. Jedzme kedykoľvek počas dňa viac surových plodín a varené jedlo vyvažujte niečím surovým. Napríklad zeleninovým šalátom, alebo do hotového jedla primiešajte čerstvé bylinky.
Čas varenia a stupeň teploty znížme na minimum.
Namiesto údenia, pečenia, grilovania pri vysokej teplote môžeme uprednostniť prípravu jedla dusením v tlakovom hrnci, alebo varenie na pare v parnom hrnci. Príprava jedla bude trvať oveľa kratšie. Ušetríme nielen množstvo živín, ale aj čas a náklady na energiu. Navyše znížime výrazne počet kalórií, lebo tuk na pečenie nahradíme vodou. Takto si ustrážime aj svoju hmotnosť a vitalitu.