Ako zavárať bez cukru
Zaváranie je užitočná činnosť a zároveň veľmi príjemná ľudová zábava.
Na Slovensku má dlhé a bohaté tradície. Výsledkom sú výborné ovocné pochúťky, ktoré prídu vhod, tak v zimných ako i jarných mesiacoch. Prebytok ovocia v určitých obdobiach roka motivuje k jeho spracovaniu a zachovaniu jeho hodnoty. Koniec leta je obdobím, ktoré môžeme nazvať i zaváracia sezóna.
Zaváranie je tradičný spôsob konzervácie chutných a zdravých letných plodov.
Zaváranie je v niektorých rodinách skoro tradičný rituál. Zavarené ovocie putuje do pivníc a regálov. Radosť pozrieť ! Táto užitočná a bohumilá činnosť si vyžaduje úctu a ocenenie. Sprievodným, trochu negatívnym zdravotným problémom technológie zavárania je používanie cukru. Masívne využitie bieleho cukru v procese zavárania prináša veľa otáznikov i výkričníkov. Masívne pridávanie cukru je predpokladom trvanlivosti, ale i zdrojom prebytočných gramov cukru, ktoré sa konzumáciou zavarených potravín dostávajú do organizmu. Využívanie veľkého množstva bieleho cukru je problematickým bodom zavárania. Odborníci hľadajú preto zdravšie alternatívy. Niektoré sa nám ponúkajú. Zníženie množstva použitého cukru pri zaváraní zlepšuje zdravotné parametre zavarených produktov.
Menej cukru, znamená viac zdravia !
Jednoduchým a rýchlym riešením je náhrada bežného bieleho cukru kvalitnejším prírodným trstinovým cukrom. Zaváranie sa trochu predraží, no kvalita a zdravotné parametre sa zlepšia. Hnedý cukor začína skôr kvasiť, pridáva sa preto šťava z citróna. Výbornou alternatívou sú ovocné šťavy. Teda šťavy priamo získané z ovocia lisovaním, alebo odšťavovaním. Môžeme použiť šťavu z toho istého ovocia, ktoré budeme zavárať, ale nemusí to zákonne vždy tak byť. Môžeme použiť i iné druhy ovocia, alebo ich kombinácie. V tejto šťave sa ovocie predtým predvarí, naplní do pohárov a sterilizuje.
Niektoré gazdinky zavárajú ovocie priamo vo vlastnej šťave.
Jednoduchá a šikovná metóda. Nakrájané ovocie v pohároch pustí samé pri sterilizácii svoju vlastnú šťavu. Podmienkou je rovnomerné zahrievanie pohárov, aby sa teplo dostalo do všetkých časti zaváraného ovocia v pohári. Existujú i naoko absurdné formy zavárania. Napríklad použitím soli. Soľ je výborný a osvedčený konzervačný prostriedok. Dokáže z ovocia extrahovať prítomný cukor. Dĺžka sterilizácie závisí od druhu ovocia a jeho sladkosti.
Zaváranie je umenie !
Väčšinou sa dedí z generácie na generáciu. Z matky na dcéru. Zaváranie je vyžaduje hygienu a dodržanie predpísaných postupov. Vyžaduje si záujem i trpezlivosť. Úctu k plodom Zeme a lásku k zaváraniu. Výsledok tomu zodpovedá. Poznáme dôverne sladké zavárané skvosty, po ktorých siahneme v studených zimných večeroch. Spomienka na predošlé leto.