Zdravá úprava jedla
Nielen zloženie potravy, ale i správna úprava jedla má dôležité postavenie v zdravej výžive.
Údenie patrí k nezdravým spôsobom prípravy jedla a konzervovania potravín. Pri pôsobení dymu sa vytvárajú karcinogénne látky. Pravidelná konzumácia väčšieho množstva údenín je vysokým rizikom. Navyše obsahujú veľké množstvo soli.
Vyprážanie a fritovanie má u nás dlhú tradíciu a veľkú obľubu. Je rýchle a časovo nenáročné. Nedeľný obed bez vyprážaného rezňa si mnohí nevedia ani len predstaviť. Takto pripravovaná potravina nasaje do seba množstvo tuku a teda i kalórií. To by nebolo to najhoršie. Počas vyprážania pri vysokých teplotách dochádza k tepelnému rozkladu a oxidácii tukov. Vznikajú nebezpečné látky s rakovinotvornými účinkami. Ak sa predsa len rozhodneme občas trebárs pre vyprážaný syr, použime správny tuk určený pre vysoké teploty.
Grilovanie nad otvoreným ohňom skrýva tiež svoje nebezpečenstvá. Do ohňa kvapkajúci tuk produkuje rakovinotvorné látky. Obsahuje ich aj prepálené mäso. Tomuto riziku sa možno vyhnúť používaním alobalu, alebo hliníkovými táckami. Inou možnosťou je celá škála plynových, alebo elektrických grilov.
Pečenie patrí medzi najstaršie spôsoby prípravy jedla. Dnes sú dostupné vhodné nádoby, alebo papiere na pečenie, ktoré znižujú spotrebu tuku a zabraňujú pripaľovaniu jedla. Treba používať vhodné tuky, určené na tepelnú úpravu.
Varenie vo vode patrí k zdravým spôsobom úpravy jedla. Nevýhodou môže byť výrazné zníženie nutričnej hodnoty. Vysoké percento výživných látok najmä vitamínov C a B sa stratí vo vode, ktorá sa potom vyleje. Zeleninu treba variť krátko, na najnižšej možnej teplote.
Dusenie pod pokrievkou, alebo v tlakovom hrnci je tiež zdravou alternatívou. Na rozdiel od varenia vo vode sa zachováva väčšina živín, ak dobu prípravy nebudeme zbytočne predlžovať. Pri dusení je možné používať malé množstvo oleja, možno ho z väčšej časti nahradiť vodou.
Varenie v pare je najzdravší a najšetrnejší spôsob tepelnej úpravy jedál. Pri ňom sa zachováva väčšina minerálov a vitamínov, keďže sa výrazne skracuje doba prípravy. Je to vhodný spôsob pre redukčnú diétu. Nepoužíva sa vôbec žiadny tuk. Vhodný spôsob pre ľudí s tráviacimi ťažkosťami, pokrm je výživný a ľahko stráviteľný. Dostupné na trhu sú parné hrnce, v ktorých uvaríme kompletný obed.